Izvor:Foto: Profimedia

UJAK SILOVAO DEVOJČICU (14) Bolnice odbile da izvrše abortus

Izvor: Nportal

25.01.2023.

13:24

JAVNOST u Poljskoj ostala je zatečena strašnim slučajem u kojem je ujak silovao sestričinu ometenu u razvoju staru 14 godina. Da tragedija devojčice bude još veća, ona je tokom tog nasilnog čina, ostala u drugom stanju, a bolnice u gradu gde živi, odbijale su sve apele i vapaje da joj okončaju trudnoću.

Sve se odigralo u Poljskom gradu Podlaš. Kako se navodi, nakon silovanja, devojčica nikome nije rekla šta se desilo. Nažalost, ona nije bila ni svesna kada je ostala u drugom stanju. Kada se ipak otkrila strašna istina, devojčicina tetka je započela borbu sa vetrenjačama na lokalnom nivou, budući da su sve bolnice odbile da izvrše abortus.

Pomoć i podršku je našla u jednom udruženju žena.

Udruženje za žene i planiranje porodice "FEDRA" na svom Fejsbuk nalogu, objavila je vest o dešavanjima u Podlašu. Naime, samo zahvaljujući podršci aktivista bilo je moguće pomoći devojčici u teškoj životnoj situaciji - okružne bolnice kojima se obratila njena tetka su odbile da prekinu trudnoću. Kako prenosi portal "Onet", pozvali su se na klauzulu savesti.

- Pozvala nas je tetka devojčice tražeći pomoć oko legalnog pobačaja, jer su bolnice u okruženju gde su živele odbile da urade zahvat, pozivajući se na klauzulu savesti! Tetka nam je rekla da se prema njima postupalo na brutalan i nehuman način: 'Ne ovde, odlazite. Ne znamo gde. To se nas ne tiče...'”. Doktori iz lokalnih bolnica nisu bili voljni ni da saslušaju dete i tetku. -, navodi se.

Kako su napisali u objavi, tetka je uz pomoć aktivista našla način da okonča trudnoću devojčice koju je silovao ujak. Naime, četrnaestogodišnjakinji je dozvoljeno da ode u Varšavu i podvrgne se abortusu

- Nemamo prave reči ogorčenja na takav tretman. Devojčica se oseća dobro i već je kod kuće. Varšavski lekari nisu mogli da razumeju ponašanje lekara iz Podlaša. Nedostatak empatije je potcenjivanje -, naglašavaju aktivisti unutar fejsbuk objave.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".