ODLIČAN ZA VARENJE: Kako smršati uz pasulj?
28.01.2023.
11:16
PASULJ je izuzetno hranljiva i zdrava namirnica koja sadrži izvore svih nutrijenata i savršeno balansiran obrok.
Pasulj nije samo popularna namirnica kod nas, već u celom svetu. Zbog sastojaka koje u sebi sadrži, ključno je u borbi protiv brojnih bolesti. To je jedan od razloga zbog čega ga je što pre potrebno uključiti u jelovnik.
Pasulj sadrži vlakna koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. Ovo jelo može biti vrlo korisno ukoliko ga kombinujete sa vežbanjem i ukoliko želite da smršate, jedite ga nekoliko puta nedeljno.
Zbog sporog varenja je pogodan za mršavljenje.
Potrebni sastojci:
- 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 2 glavice crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2 lovorova lista
- 300 g suvog mesa (rebarca)
- 1 kašičica crvene mlevene paprika
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika biljnog začina
- 2 kašike brašna
- 30 ml ulja
- po ukusu soli
Način pripreme:
Potrebno je najpre pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.
Očistite i isecite šargarepu na kolutove, pa propržite sa lukom i dodajte pasulju. Možete po želji dodati suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.
Kad se pasulj skuva, napraviti zapršku. Zagrejate ulje u tiganju, dodajte brašno,pa pažljivo propržiti vodeći računa da ne zagori. Malo prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Vodite računa da prilikom spanja dobro promešate zapršku u pasulju. Dodati biljni začin po ukusu i kuvajte još 5 minuta i isključiti.
(Alo)
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".