Izvor:Foto: Jutjub printskrin/DM Studio, Profimedia

OGLASIO SE ERDOGAN: U zemljotresu stradalo skoro 1.000 ljudi

Izvor: Nportal

06.02.2023.

12:01

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je do sada bilans razornog zemljotresa 912 poginulih i 5.385 povređenih.

Erdogan se pojavio u direkciji nacionalne Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) da koordiniše napore u vezi sa zemljotresom jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali koji je pogodio 10 turskih provincija, a čiji je epicentar lociran u okrugu Pazarčik u Kahramanmarašu, prenosi agencija Anadolija.

- U akciji pronalaženja i spasavanja preživelih učestvuje više od 9.000 ljudi - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare koju je održao nakon izvršene procene situacije u Koordinacionom centru AFAD.

Erdogan je rekao država je preduzela sveobuhvatnu akciju saniranja posledica zemljotresa angažujući sve raspoložive resurse i na državnom, i na lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima do sada je iz ruševina spaseno 2.470 ljudi, a sa sada je utvrđeno da je uništeno 2.818 objekata.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Erdogan je potvrdio da je Turska dobila ponude za pomoć iz 45 zemalja.

On je podsetio da se prethodni najrazorniji zemljotres u Turskoj jačine 7,8 stepeni dogodio u decembru 1939. godine na severoistoku Turske kada je poginulo više od 30.000 ljudi, preneo je ranije Rojters.

U januaru 2020. godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je oblasti oko Elaziga, grada na istoku Turske i tada je poginula 41 osoba, a povređeno je preko 1.600 ljudi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".