Zašto su kesice čipsa uvek POLUPRAZNE
15.02.2023.
14:39
ČESTO kada otvorimo kesicu čipsa ili drugih grickalica, deluje nam da u njoj ima više vazduha. Prvo što većina pomisli jeste da je to prevara proizvođača.
Ako ste mislili da se to radi kako bi se prodalo više kesica čipsa i istovremeno uštedelo na količini, varate se.
Proizvođači namenski ostavljaju deo prostora u ambalaži praznim. Tako se naše omiljene grickalice štite od potencijalne štete prilikom transporta. Kako se prilikom premeštanja čipsa do raznih prodavnica i magacina kesice ređaju jedna na drugu, upravo taj prazan prostor ispunjen "vazduhom" štiti grickalice od prekomernog lomljenja i mrvljenja.
S druge strane, u ambalažama se nalazi azot, a ne vazduh!
Kako kiseonik može da prouzrukuje kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom. On održava namirnicu svežom i hrskavom.
Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78% vazduha koji udišemo čini azot.
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".