Izvor:Foto: Vikipedija, Jutjub printskrin/ForeverBlueClassics,VOŽNJICE/Driving plate Dashcam Pov Serbia

POSLEDNJA SMRTNA KAZNA U SRBIJI Monstruozno ubistvo Ivane (6)

Izvor: Nportal

04.03.2023.

17:49

POSLEDNJA smrtna kazna u Srbiji je izvršena 14. februara 1992. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Somboru.

Smrtna kazna je u Srbiji primenjivana od nastanka moderne države 1804. godine pa sve do 2002. godine kada je i zakonom ukinuta. Poslednji put je izvršena u slučaju Johana Drozdeka.

Johan je došao kod komšije i pitao ga da mu da stari bicikl, međutim, on na to nije pristao, te je Drozdek odlučio da mu se osveti.

On se kasnije vozio na biciklu i sreo malu Ivanu, ćerku komšije koji ga je prethodno odbio. Ponudio joj je čokoladicu ukoliko se ona provoza sa njim. Svoju osvetu je upravo tada sproveo u delo kada je usmrtio, a zatim i silovao.

Tragediju ovakvih razmera malo mesto Karavukovo nadomak vojvođanskih Odžaka dotad nije doživelo. Komšije su primetile Drozdeka koji na biciklu nekuda odvozi malu Ivanu.

BloombergAdria.com

 

Na osnovu tragova na velikoj cigli, nađenoj pored Ivaninog tela, utvrđeno je da se dete tokom ovog čina opiralo i vrištalo. Ipak ni to nije bilo dovoljno, pa je ona prvo bila usmrćena, a zatim i silovana.

U sudnici Okružnog suda u Somboru, Drozdek nije poricao zločin, naveo je da je bio jako ljut što mu "DŽemo" nije dao bicikl, te u besu nije znao šta da radi. Dodatno ga je iznervirala mala Ivana kada je "počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući". Ovaj monstrum se ipak na kraju pokajao i rekao da nije trebalo da je ubije. Sud je na kraju te 1988. godine presudio i odredio najstrožu kaznu za Johana Drozdeka na koju je čekao 4 godine.

Smrtnu kaznu je izvršio osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko "ćorke".

Deset godina kasnije, 26. februara 2002. godine, krivični zakon je izmenjen i izbrisana je smrtna kazna.

Čl. 24 Ustava iz 2006. godine

LJudski život je neprikosnoven.

U Republici Srbiji nema smrtne kazne.

Smrtne kazne 1990-ih godina

Do potpunog ukidanja smrtne kazne 2002. godine je od 1992. godine izrečeno čak 19 smrtnih kazni, međutim nijedna nije izvršena.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".