Izvor:Foto: Tanjug/AP

VRATIO SAM SE: Tramp likuje nakon ukidanja dvogodišnje zabrane

Izvor: Nportal

18.03.2023.

08:03

BIVŠI predsednik SAD Donlad Tramp vratio se na Fejsbuk i Jutjub, društvene mreže koje su mu bile zabranjene nakon upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine.

Razlog ukidanja pristupa socijalnim platformama bilo je kršenje politike podsticanja nasilja na ovim mrežama. Tramp je iskoristio ukidanje zabrane i odmah se oglasio na društvenim mrežama.

- Vratio sam se! - napisao je Tramp velikim slovima uz CNN-ov video snimak na kom je proglašen za predsednika SAD 2016. godine nakon pobede na izborima nad Hilari Klinton. NJegova objava završava se kadrom u kom piše "Učinimo SAD ponovo velikom. Tramp 2024", što sugeriše na njegovu kandidaturu na narednim predsedničkim izborima u Americi. 

Podsetimo, Jutjub je Trampov nalog vratio juče, a Fejsbuk i Instagram su to uradili još početkom godine. Pored toga, Trampu je vraćen i pristup na Tviteru krajem prošle godine nakon preuzimanja ove platforme od strane Ilona Maska. Ipak, bivši američki predednik još uvek ništa nije tvitovao. 

Poznato je da je Tramp svoju predsedničku kampanju 2016. temeljio upravo na društvenim mrežama. Ovaj povratak na socijalne platforme mu daje mogućnost za prikupljanje novca i komunikaciju sa 146 miliona pratilaca na tri najveće platforme u vreme kada kreće u novu trku za predsednika 2024.

- Pažljivo pratimo rizik od izbijanja nasilja i istovremeno pružamo biračima priliku da čuju predizborne poruke glavnih kandidata - saopštio je Jutjub obrazlažući odluku o vraćanju kanala.

Jutjub je zabranio Trampa 2021. zbog kršenja pravila platforme, odnosno podsticanja na nasilje kada su njegove pristaše upale na Kapitol u trenutku kada je parlament potvrđivao pobedu DŽoa Bajdena na izborima 2020.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".