Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Fusion, Crni Gruja

"NAJČISTIJI FUDBAL": Kad je Pele šetao Beogradom

Izvor: Nportal

31.10.2021.

13:38

"IGRATI fudbal kao Ronaldo ili Mesi", su moderne izreke, ali nekad se koristilo njegovo ime kao sinonim za ovaj sport.

Edson Arantes do Nasimento svima poznatiji kao Pele, jedan je od najboljih fudbalera svih vremena. On je sa brazilskom reprezentacijom osvojio tri titule prvaka sveta (1958, 1962 i 1970). 

Svako ko je imao priliku da gleda ovog čoveka, bilo to na stadionu ili na malim ekranima, tvrdi da je on ubedljivo najbolji fudbaler svih vremena. Pele je u fudbalu bio ono, što su Bitlsi i Stonsi bili u muzici, jednostavno je privlačio publiku na magičan način, piše Kaldrma.rs.

Ova fudbalska legenda je dva puta posetila glavni grad naše lepe države i oba puta ga je ugostila redakcija "Večernjih novosti".

1969. godine je prvi put ušetao u redakciju "Novosti", kada je sa svojim klubom Santosom bio na turneji po bivšoj Jugoslaviji, pa je čak i odigrao nekoliko utakmica, pa čak i protiv Crvene Zvezde. Ta utakmica se završila remijem 3:3 i na stadionu Marakana je bilo preko 75.000 gledalaca. https://www.youtube.com/watch?v=d0TpF8HSbPc

Mediji su tu utakmicu opisali kao najčistiji fudbalski događaj, jer su se videle sve mane i vrline dve različite škole: južnoamerička i srednjeevropska.

Drugi put je Pele posetio Beograd, kada je već uveliko bio legenda fudbala. 1974 je u sklopu promotivne kampanje "Pepsi kole" još jednom boravio u našem glavnom gradu. Pele je tada uživao u društvu novinara i urednika "Večernjih novosti", u zgradi borbe u čuvenoj "žutoj sobi".