Izvor:Foto: Profimedia

DOSTUPNO ZA GRAĐANE Otvoreni delovi blizu nuklearke u Japanu

Izvor: Tanjug

01.04.2023.

13:47

Zemljotres koji je u martu 2011. godine pogodio Japan je doveo do curenja radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima

Japan je danas ponovo otvorio delove grada Tomioka, iz koga je 2011. godine evakuisano stranovništvo nakon katastrofe u obližnjoj nuklearnoj elekrani Fukušima, ali većina nekadašnjih stanovnika ovog grada ne razmišlja o povratku.

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku sezone cvetanja trešnje u ovoj zemlji, prenosi AP.

Nekadašnji stanovnici Tomioke i posetioci su slavili ponovno otvaranje šetnjom kroz ulicu koja je poznata pod imenom "tunel trešnjinog cveta".

Ukidanje naređenja o evakuciji nikako ne predstavlja konačan cilj, već samo početak oporavka, rekao je premijer Kišida, pozvavši da se nastavi rad na otvaranju drugih zona u koje je još uvek zabranjen pristup.

LJudi koji su nekada živeli u Tomioki, uprkos intenzivnoj dekontaminaciji ovog grada, uglavnom ne razmišljaju u povratku.

Mladim ljudima nedostaju poslovne prilike i smatraju da infrastruktura nedovoljno razvijena, a mnogi su već otpočeli novi život na drugim mestima.
Porodice sa malom decom se boje posledica radijacije.

Samo 50 od oko 2.500 žitelja četvrti Jonomori i Osuge se vratilo u Tomioku ili izrazilo želju za povratkom.

Počev od 2017. godine, kada je Tomioka prvi put delimično otvorena, se u ovaj grad vratilo samo oko 10 odsto prvobitne populacije.
Zemljotres koji je u martu 2011. godine pogodio Japan je doveo do curenja radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima, zbog koje je 160.000 stanovnika u okolini elektrane bilo prisiljeno na evakuaciju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".