NUTRICIONISTI SAVETUJU Ako ste postili oprezno s ovom hranom
15.04.2023.
22:21
Posle višenedeljnog Vaskršnjeg posta konzumacija mrsne hrane ne sme biti preterana, a prelazak sa posne na mrsnu ishranu mora biti postepen, savetuju stručnjaci. Kako pripremiti organizam za prazničnu trpezu objašnjavaju za Informer nutricionista Milka Raičević i kardiolog prof dr Nebojša Tasić.
Praznici su period godine koji prolaze u znaku radosti i druženja sa porodicom i prijateljima. Često budu propraćeni bogatom trpezom punom slanih i slatkih ukusnih jela. Međutim, kada uz to dodate i veliku količinu barenih jaja, koja su glavni simbol Vaskrsa, postoji opasnost da dođe i do prejedanja i ozbiljnih zdravstvenih problema.
Da je nakon posta najvažniji umeren unos hrane, kao i izbegavanje masnih namirnica saglasni su sagovornici Informera nutricionista Milka Raičević i kardiolog prof dr Nebojša Tasić.
- Pravoslavni vernici koji su ranije postili ne bi trebalo da imaju problema kada pređu na mrsni oblik ishrane, jer su svoje telo spojili sa duhom i obično znaju da se kontrolišu. Problem mogu imati oni koji to rade prvi put ili vernici koji jedva čekaju Vaskrs da bi nadoknadili prethodno suzdržavanje u ishrani. Uvođenje masne hrane treba početi sa posnim sirevima i povećati unos salate. Na taj način ćemo olakšati varenje i, ukoliko se najedemo salate, nećemo ostaviti "mesta" za prekomerne količine mesa i masne hrane - objašnjava Raičević.
U bogatoj trpezi uživaju kako mlađi, tako i stariji, međutim kardiolog prof dr Nebojša Tasić objašnjava na koji način možemo pravilno uneti "nove" namirnice i time manje opteretiti naš organizam.
- Najbitniji je balans koji se primenjuje na dan kad se post završava, a to je unos više proteina, a manje masti. Mladi organizmi bolje podnose ovaj prelaz, ali u slučaju obe grupe je ključno da to rade postepeno, tačnije da prelazak sa posne na mrsnu ishranu traje par dana. Ukoliko se unosi masna hrana, važna je konzumacija veće količine salata. Zato je važno da budemo skromni pri jelu, jer obilni obroci najviše opterećuju jetru i pankreas - rekao je dr Tasić.
Oprezno sa slatkišima, jajima i "ruskom salatom"
Porodična okupljanja tokom Vaskrsa uglavno podrazumevaju bogatu trpezu punu mesa i slatkiša, a upravo s tim namirnicama treba biti oprezan, savetuje nutricionista.
- Vaskršnju trpezu tradicionalno krasi jagnjeće pečenje, ali treba biti veoma skroman u konzumaciji istog. Omiljen prilog mnogih je ruska salata, ali nju bi trebalo izbegavati. Ukoliko neko baš želi da je proba, dozvoljeno je uzeti maksimalno dve do tri kafene kašičice. Kada su u pitanju kolači, koji su slabost mnogih ljudi, moj savet je se ne proba baš svaki. Osluškivanje našeg organizma je ključ, zato treba videti šta nam najviše odgovara i skromno uneti par kolača - ističe naša sagovornica.
Raičević navodi da je tokom Vaskršnjih praznika najveći problem prekomerni unos jaja, ali i da postoji način kako možemo ograničiti njihov unos.
- Tokom Vaskrsa je važno da budemo svesni potencijalne opasnosti i ograničimo sebi unos celih jaja na tri do četiri komada dnevno. Ukoliko je neko ljubitelj istih, može pojesti pet do sedam belanaca. Jedina jaja koja su prihvatljiva, i definitivno manje štetna, jesu prepeličija. Ona se preporučuju pogotovo osobama koje imaju problem sa holesterolom - rekla je nutricionista Raičević.
Doktor Tasić ističe da pored prekomernog unosa jaja tokom Vaskrsa, moramo paziti na kombinovanje namirnica koje konzumiramo.
- Osnovna centralna namirnica koja se unosi tokom Vaskrsa jesu jaja, ali ne smemo preterivati u njihovoj količini. Takođe, tokom praznika najopasniji je unos velike doze alkohola u organizam. Najgora kombinacija je prekomerna količina masne hrane i visoka koncentracija alkohola u organizmu. Obično vernici koji redovno poste imaju raznovsnu i izbalansiranu ishranu i pre posta, tako da će se oni lako navići na mrsna jela. U problemu su osobe koje su se nezdravo hranile pre posta, pa će sada želeti da nadoknade sav period suzdržavanja. Zato njima savetujem da ne unose velike količine jaja, mleka, mesa i alkohola - objasnio je dr Tasić.
Dan Vaskrsa je presudan, jer tada naš organizam dobija namirnice koje je čovek u prethodnom periodu posta izostavljao. Doktor Tasić istakao je potencijalne posledice po zdravlje koje mogu doći do izražaja ukoliko preteramo sa konzumacijom masne hrane.
- Prekid posta, pogotovo dan Vaskrsa, je veliko opterećenje za naš kardio-vaskularni sistem, pototovo za jetru, pankreas i želudac. Posledice prejedanja mogu biti masne obilne stolice sa rezultatom dehidratacije. To se događa jer želudac nije u mogućnosti da obradi toliku količinu hrane. Dijabetičari, hronični bolesnici kao i osobe sa kardio-vaskularnim problemima mogu prejedanjem dovesti svoj organizam do određenih komplikacija kao što je gastritis, visok krvni pritisak, pa na kraju i šlog. Takođe, mešanje masnih namirnica sa alkoholom može dovesti do upale pankreasa koji za posledicu može izazvati hronično oboljenje akutnog pankreatitisa koje je veoma smrtonosno - zaključio je za prof dr Nebojša Tasić.
(Informer)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".