Izvor:Foto: Vikipedija/Arhiva Novosti

ZADUŽILA SAD: Unuku srpskog vojvode znala cela Amerika

Izvor: Nportal

25.04.2023.

20:39

UNUKA velikog srpskog vojvode, kučkog junaka i autora "Primjera čojstva i junaštva" Marka Miljanova bila je jedna od poznatijih američkih književnica 20. veka i supruga najčuvenijeg svetskog arhitekte Frenk Lojd Rajta. Olgu Ivanovnu Lazović (1898-1985) istorija je zapamtitila više kao Olgivanu Lojd Rajt, a njena životna priča dostojna je filmskog platna.

Olga Ivanovova Lazović rođena je 27. decembra 1898. godine na Cetinju od oca Ivana Lazovića i majke Milice. Olgina majka Milica Miljanov Lazović bila je hrabra ćerka vojvode Marka Miljanova koja je jula 1914, kada je objavljena opšta mobilizacija, kao Milunka Savić, uzela pušku i prijavila se kao dobrovoljac u Srpsku vojsku sa kojom je prošla sve najvažnije bitke i ratišta. 

NJen otac vojvoda Marko nije imao muške naslednike, pa se govorilo da je taj ratnički žar, koji je goreo iz ljubavi prema srpskom rodu, usadio u svoje tri kćerke Anđu, Milicu i Joku. 

Milica se još pre rata udala za Ivana Lazovića i sa njim dobija 1898. godine ćerku Olgu.

U prvim decenijama u 20. veka, Olga odlazi iz Crne Gore i u Americi postaje pisac, plesačica, kompozitor, filozof, učiteljica. 

BloombergAdria.com

U braku sa arhitektom Rajtom bila je od 1924. do njegove smrti 1959. i aktivno je učestvovala u svim njegovim značajnim projektima. Preminula je 1988. godine u Skotsdejlu, država Arizona. Bila je dugo godina na čelu Rajtove fondacije, a njenim naporom Američki institut arhitekata proglasio je Rajta za najvećeg američkog arhitektu svih vremena.

Nema sumnje da je Olga ili "Olgivana" kako su je u Americi zvali, svom suprugu, pored pomoći za brojna arhitektonska ostvarenja bila i velika inspiracija i podrška. Stalno mu je pričala o svojoj postojbini, lovćenskom Prometeju, koji se toliko "topio u srpske nesreće". 

Bračni par Rajt je zato između dva rata boravio u Olginoj postojbini, a arhitekta Frenk Lojd Rajt se naročito divio NJegoševoj kapeli na Jezerskom vrhu. 

BloombergAdria.com

 

Nažalost, po nalogu ondašnjih komunističkih vlasti, NJegoševa crkva-kapela u kojoj je sahranjen je srušena 1972. godine da bi ustupila mesto faraonskom Mauzoleju, koji je uradio vajar Ivan Meštrović. Tako danas jedan pravoslavni mitropolit i monah počiva kao faraon u mauzoleju, dok je njegova kapela koja je bila inspiracija i najvećem svetskom arhitekti varvarski srušena i bačena u gomilu kamenja na Ivanovim Koritima.

Majka Sofija heroina Prvog svetskog rata

Milica Miljanov Lazović, Olgina majka, bila je jedna od tri ćerke čuvenog kučkog vojvode i velikog srpskog pesnika Marka Miljanova Popovića. Bila je dobrovoljac i u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine, ali kad je čula za mobilizaciju srpske vojske u julu 1914. godine, obula je očeve čizme i sa Cetinja srpskog uputila se pravo u Kraljevinu Srbiju. Ostavila je svoje dete kod kuće da se njene sestre, Anđa i Joka i ostala familija, brinu o maloj ćerki Olgi dok mama ratuje za srpsku slobodu. 

Milica je vojnik Moravske divizije I poziva, pod komandom pukovnika Stevana J. Milovanovića. 

Kad se prijavila u dobrovoljce, nije krila ko je, niti se pretvarala da je muškarac (što je bio slučaj sa drugim srpskim heroinama iz Velikog rata). Samo je objasnila svoje poreklo, prethodno ratničko iskustvo i to je bilo dovoljno. Milica Lazović je odmah postala sastavni deo jedinice pukovnika Milovanovića. 

BloombergAdria.com

 

Milica Miljanov Lazović bila je učesnih svih bitaka Prvog svetskog rata. Od Cera gde je prvi put jurišala na Švabe (kao i na “Švabe koje govore naški”) preko operacija na Drini, Kolubarske bitke itd. 

Peške je prešla Albaniju, bila na Krfu, pela se na vrh srpske slobode Kajmakčalan, probila Solunski front i peške se vratila kući na Cetinje svojoj ćerki Olgi.

(Srpska istorija)