ZAŠTO JE PILE IZ NS ZELENO? Oglasila se struka i objasnila
28.04.2023.
12:02
JEDNA Novosađanka objavila je na društvenim mrežama šta je doživela nakon kupovine piletine na Ribljoj pijaci.
Ona je na Tviteru objavila fotografiju pilećeg filea koje je njena ćerka kupila na Ribljoj pijaci kod registrovanog prodavca gde uvek kupuje. Međutim kada je rasekla parče mesa iznenadila se onim što je videla unutra.
Na prvi pogled izgleda kao da je u pitanju neko punjenje filea, međutim, jedan korisnik društvenih mreža je objasnio da u pitanju bolest zelenih mišića zbog prebrze utovljenosti. On je dodao da je meso neispravno jer je u pitanju infekcija i da ga obavezno vrati i prijavi inspekciji.
Šta je zapravo bolest zelenih mišića i kakvo meso se prodaje na našem tržištu pričale su u jutarnjem programu na Kurir televiziji Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i stručnjak za ishranu i Tamara Bošković, načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
Bošković je, za početak, izdefinisala osnovnu boju mesa, pa ispričala zbog čega može doći do promene boje tkiva.
- Uvek je veliki kvar mesa praćen sa nekim neprijatnim mirisima. Zvanična prijava za ovu situaciju, trenutno ne postoji, imamo samo informacije sa Tvitera. Ali ovo oboljenje nastaje usled nekih fizioloških procesa, kada živina ne može dovoljno brzo da se razvije, pa tkivo puca i stvaraju se neke vrste modrica iz plave u zelenu boju. To ne može da izazove infekciju, već je nešto što nije za upotrebu ljudi, ali ne treba da postoji strah da se neko može otrovati. Nikada do sada nije nađen neki mikroorganizam koji može da ugrozi zdravlje ljudi - kaže Bošković,
Kako možemo da proverimo šta smo kupili, ako je, u ovoj situaciji, tek kada je meso zasečeno utvrđeno da nešto nije u redu.
Stanišić objašnjava da je nemoguće utvrditi stanje mesa samo na osnovu spoljašnjeg izgleda.
- Ne možemo da znamo unapred, to se otkriva u klanicama. Radi se o tome da se uklješte krvne žile, a kada one krenu da mašu krilima, ne budu dobro ishranjene. Znamo da se živina odgaja u surovim uslovima, ali nismo spremni da se odreknemo pilećeg mesa. Živina je jeftina, dobar je izbor proteina, a ljudi pretpostavljaju da se radi o upotrebi hormona, pa je živina krupna, ali nije reč o tome. Reč je o ubrzanom uzgoju, a ne o tome - rekla je Stanišić, koja kaže da u ovom slučaju iz Novog Sada , nema opasnosti po zdravlje.
- Ovakve stvari ne ugrožavaju naše zdravlje. Treba da budemo objektivni. Postoji dosta namirnica koje treba izbegavati. Prvo je brza hrana, pekara itd. Gojaznost je danas rasprostranjena, a pileće meso ne treba da izbacujemo iz ishrane. Belo meso je četvrtina od celokupne težine živine. Poenta je da živinari vode računa o uslovima u kojima gaje te životinje. Jer kada su loši uslovi i kada živina mlati krilima, dolazi do ovih situacija - pojasnila je Stanišić.
(Kurir)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".