Izvor:Foto: Tanjug/AP

PRVA ŽENA VATIKANA? Papa je imenovao na visoku funkciju

Izvor: Nportal

04.11.2021.

17:03

PAPA Franja prvi put je danas imenovao ženu na drugu po značaju mesto u upravi Vatikana, čime je ona postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svetu. Obavljaće funkciju generalne sekretarke Guvernatorata.

Imenovanje sestre Rafaele Petrini, 52-godišnje italijanske časne sestre, je poslednje imenovanje kojim je 84-godišnji papa Franja postavio ženu na jednu od vodećih pozicija, preneo je Rojters.

Petrinijina nova pozicija generalne sekretarke Guvernatorata države Vatikan može se uporediti sa funkcijom zamenika guvernera države ili zamenika gradonačelnika.

Guvernatorat nadgleda više od 2.000 zaposlenih, uključujući policiju, vatrogasce, zdravstvenu službu, muzeje, osoblje za održavanje i kancelarijsko osoblje.

Takođe, u februaru, imenovao je Italijanku Katiju Sumariju, sudiju, kao prvu ženu promotera pravde u Apelacionom sudu Vatikana. Imenovao je i šest žena na više pozicije u savetu koji nadgleda finansije Vatikana kao i na mesta zamenika ministra spoljnih poslova, direktora Vatikanskih muzeja i zamenika šefa Vatikanske kancelarije za štampu.

(Tanjug)