Izvor:Foto: Profimedia

NAJMANJI RAT NA SVETU: Besmisao usred pustare Arktika

Izvor: Nportal

18.05.2023.

17:35

KROZ istoriju, ali i u sadašnjosti ratovi su vođeni i vode se iz najrazličitijih razloga i uzroka, ali samo dve države vodile su ga zbog "alkohola" i to skoro čitav vek. Neobičnost tog sukoba ogleda se i u činjenici da je vođen na krajnjem severu zemljine kugle, ispod Severnog pola.

Daleko na Arktiku, između Grenlanda najsevernije kanadske teritorije Nunavut, u uskom moreuzu nalazi se majušno ostrvo Hans. Ostrvo je toliko malo da jedva i da se može pronaći na Gugl mapama, a dodatni kuriozitet leži u činjenici da je to ujedno i jedina kopnena granica između Kanade i Danske. 

Iako je pusto, izolovano i neplodno ostrvce ostrvo je gotovo čitav vek predmet sporenja i neslaganja dve države. Iako se prostire na površini od svega 1,3 km2, i ne poseduje vegetaciju niti bilo koje prirodne resurse, ono je ipak trn u oku i jednoj i drugoj državi. U istoriji će ostati upamćeno po jednom nesvakidašnjem ratu koji je trajao na ostrvu skoro 50 godina.

Ostrvo je iste godine posetio ministar Grenlanda i postavio dansku zastavu rekavši: "Dobro došli na dansko ostrvo". Tom prilikom on je držao bocu viskija u rukama. I od tada Kanada i Danska vode takozvani "viski rat" oko Hans ostrva.

- Kada Danska vojska dođe na ostrvo ostavlja bocu viskija, a kad dođe kanadska ostavljaju bocu svog najpoznatijeg viskija "Kanadski klub" - ističe danski ambasador u SAD, Piter DŽensen. https://www.youtube.com/watch?v=GBsOblFbi1U