Izvor:Foto:Profimedia

AFRIKA: Kampovi za gojenje devojčica u Mauritaniji

Izvor: nportal

04.06.2023.

09:54

KAKO BI DEVOJČICE izrasle u devojke krupnog tela i lakše našle muža, roditelji ih šalju u kampove u kojima su primorane da pojedu više hiljada kalorija dnevno.

U Mauritaniji živi oko 3,2 miliona ljudi, a jednu trećinu stanovništva čine Mavri, koji su poznati po pridržavanju jednog neobičnog, a za mnoge i monstruoznog običaja.

BloombergAdria.com

 

Kako su u ovoj afričkoj zemlji gojazne žene simbol lepote, 5-godišnje devojčice se šalju na farme u Mauritaniji kako bi se ugojile, pa nije nimalo čudno što su primorane da konzumiraju i do 16.000 kalorija dnevno.

https://pin.it/4yowQHn

Ova tradicija je poznata pod imenom leblouh i smatra se "doterivanjem" devojčica kako bi u budućnosti našle dobrog muža.

U svetu u kome se mršavost smatra veoma poželjnim izgledom i u kome postoji mnoštvo projekata koji se odnose na gubitak telesne težine, ovaj podatak možda deluje neobično, ali je reč o veoma staroj praksi.

Kako je moguće da roditelji ne samo da dopuštaju ovo već rado šalju svoje ćerke u "kampove za gojenje"? Mint Eli, koja se nalazi na čelu udruženja Woman Heads of Households objašnjava to rečima: "U Mauritaniji veličina žene ukazuje na količinu prostora koju ona zauzima u srcu njenog muža. Kao i u mnogim drugim manje razvijenim zemljama, žena predstavlja imovinu svog supruga i kao takva, ona je simbol njegovog bogatstva. Što je krupnija žena, to je njen suprug bogatiji."

Ipak, stvari su počele da se menjaju proteklih godina. S jačanjem vladinih kampanja i boljim obrazovnim sistemom, ova vrsta razmišljanja je sve manje zastupljena. Iako postoje neke porodice koje i dalje insistiraju na starom idealu lepote, ali su se, umesto slanja dece u kampove, opredelile za nešto savremeniju varijantu – korišćenje hemijskih suplemenata za gojenje.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".