Izvor:Foto: D. Milovanović

"BELI" JOŠ NE KAŽNJAVAJU Ovako je prošla prva kontrola karata

Izvor: Nportal

05.06.2023.

18:27

MNOGOBROJNI putnici u vozilima gradskog prevoza juče ujutru su bili iznenađeni kada su se u autobusima na najfrekventnijim linijama pojavili komunalni milicioneri "beli" i uljudno od prisutnih zatražili karte. Time je i zvanično počela kontrola, a reporteri "Novosti" uverili su se da milicionari zasad samo objašnjavaju putnicima kako da najlakše sebi obezbede kartu.

Stajalište kod hotela "Moskva" juče je bilo prepuno građana koji su čekali prevoz posle radnog dana. Tu su se našla i tri komunalna milicionera, sa kojima je ekipa "Novosti" ušla u autobus 31, jednu od najfrekventnijih linija u prestonici. Nakon što je "beli" pozdravio putnike i najavio da sledi provera karata, započela je kontrola. Građani su uglavnom za kupovinu karata koristili SMS poruke, ali bilo je i onih koji su obezbedili papirnu formu.

"Beli" su svim građanima koji i dalje imaju nedoumice oko načina plaćanja strpljivo objašnjavali kako da pošalju SMS poruku, ali i gde sve u ovom trenutnku mogu nabaviti karte i po kojim cenama. Gotovo svi putnici koje smo juče zatekli u našoj vožnji sa komunalnim milicionerima pokazali su svoju kartu.

- Ovde smo da pomognemo građanima kako najlakše da dođu do karte, da budemo njihovi prijatelji - kažu nam "beli". - Represije, niti bilo kakvih pritisaka neće biti, putnici mogu da budu uvereni u to. Kada uđemo u vozilo, svakog uljudno zamolimo da pokaže svoju kartu, a ukoliko ima neke nedoumice oko plaćanja, slobodno može da pita. Tokom čitavog dana građani su nam prilazili i tražili njima potrebne informacije, što je za pohvalu.

Juče nije bilo ni najmanjeg incidenta prilikom ulaska komunalnih milicionera u vozila javnog prevoza, rekli su nam iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju i dodali da je većina građana upoznata sa načinom korišćenja novog sistema.

- Akcenat komunalnih milicionara je na preventivnom delovanju -kaže za "Novosti" načelnik komunalne milicije Nenad Lakić. - Oni su prisutni u vozilima u skladu sa svojim mogućnostima. U okviru sektora ne postoji posebno odeljenje za vršenje kontrole putnih isprava, već svi komunalni milicionari, po potrebi, obavljaju taj posao.

Kako je Lakić istakao, broj angažovanih patrola, lokacije kao i učestalost vršenja kontrola menjaće se u zavisnosti od rezultata analize koja će biti sprovođena.

- Beli postupaju u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o javnom linijskom prevozu, kojom je propisano da kontrolu putnika obavlja ovlašćeno lice - navoidi sagovornik "Novosti"

Po džepu 5.000 dinara

KADA se krene sa oštrijim kontrolama, putnik koji ne poseduje važeću kartu dužan je da pruži podatke o svom identitetu, na osnovu čega se izdaje prekršajni nalog kojim se izriče kazna od 5.000 dinara. Ali,ostoji mogućnost da se ona plati u roku od sedam dana, kada će biti upola manja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".