Izvor:Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ako primetite ovu promenu na jajima, odmah ih BACITE

Izvor: Nportal

07.11.2021.

11:44

JAJA su ukusna i zdrava namirnica, puna proteina. Ipak, stručnjaci upozoravaju da jaje ponekad može biti dom opasne bakterije koja može da uzrokuje probleme sa zdravljem

Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde da svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Jedina je istina da treba biti umeren. Jaja predstavljaju najčistiji oblik proteina (belance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne biste smeli pojesti više od dva jajeta dnevno – opasnosti holesterola kriju se u žumancetu. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže u regulisanju nivoa onog lošeg. Žumance takođe sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema sa vidom.

BloombergAdria.com

 

Ipak, treba paziti da jajima nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno pre jela.

Belance promenilo boju

Ako je belance poprimilo nijansu ružičaste, bacite jaje odmah, savetuju stručnjaci iz USDA. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može ukazati na to da je reč o pokvarenoj namirnici, zahvaljujući bakteriji Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

BloombergAdria.com

 

- Ova bakterija stvara pigment u belancetu, pa ako primetite da belance nema vama poznatu boju, bacite ga - savetuju stručnjaci iz Centra za sigurnost.

Pseudomonas bakterija

Osim promene boje, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge primetne promene. Može biti reč o promeni mirisa, a belance može da poprimi i zelenkastu boju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".