Izvor:Foto: Tanjug/AP

''STALNO DESTABILIZUJU SRPSKU'': Dodik i Eskobar - oči u oči

Izvor: Nportal

08.11.2021.

16:31

SRPSKI član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponudio je zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelu Eskobaru da svi oni koji prete silom treba da budu predmet brzih intervencija međunarodnih snaga.

''Niko ne može rat da uzme kao opciju za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH'', objasnio je Dodik na konferenciji za novinare posle razgovora sa Eskobarom.

Pitanje rata, za Dodika, nema nikakvog realnog osnova i da će Republika Srpska nastaviti da brine o sebi, kako bi očuvao ustav Bosne i Hercegovine.

''Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir'', dodaje Dodik.

Po pitanju Dejtona, ne postoje nesuglasice sa Eskobarom i ističe da Republika Srpska ne odustaje od vraćanja nadležnosti u više oblasti i da će Narodna skupština RS povući saglasnosti iz oblasti vojske i poreza, a da će Vlada pripremiti novo zakonodavstvo.

''Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vezana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne delimo vrednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav'', objašnjava Dodik.