Izvor:Foto: N. Skenderija

TOPLOTNI TALAS IZ AFRIKE: Očekuje nas "pakleni" septembar

Izvor: Nportal

24.08.2023.

09:00

METEOROLOG Slobodan Sovilj kaže da nakon ovog toplotnog talasa, sledi dvodnevno osveženje, kada će temperature biti u padu za 5 do 8 stepeni, tako da će se kretati oko 30 do 31 stepen. Očekuje topliji septembar u odnosu na 30-godišnji prosek. Prognozirano je, kaže, čak 12 do 17 letnjih dana, sa temperaturom višom od 25 stepeni.

Srbiju je prethodnih dana zahvatio tropski talas sa temperaturama višim od 35 stepeni. Noći su toliko tople i sparne gotovo da nema spavanja.

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, kaže za medije da će i danas biti sparno, ali sa malo nižom temperaturum i lokalnom pojavom pljuskova praćenih grmljavinom u centralnim i južnim krajevima.

Prema njegovim rečima, temperature će biti od 32 do 35 stepeni u većini krajeva, dok će u Vojvodini pljuskovi izostati.

Dosta lepih dana biće i u septembru, prognozirano je čak od 12 do 17 letnjih dana, rekao je Sovilj i objasnio da u meteorologiji letnji dan podrazumeva maksimalnu temperaturu višu od 25 stepeni.

Navodi da je prognozirana srednja maksimalna temperatura između 23 i 27 stepeni.

Toplotni talas stigao sa severa Afrike

Tropski talas je, navodi, stigao sa severa Afrike i prvo zahvatio, delove Španije, Južnu Francusku, Italiju. Tamo je i dalje na snazi najviši crveni stepen upozorenja, navodi Sovilj.

Temperature su u Španiji dostizale 45 stepeni, a 40 stepeni je zabeleženo i na jugu Francuske.

Prema njegovim rečima, jezgro tog najtoplijeg vazduha upravo je u oblasti Sredozemlja, ali i Pirinejskog poluostrova, južne Francuske, Balkana, dok je svežije na severu Evrope.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".