Izvor:Foto: N.Karlić

NAJIZDRŽLJIVIJI AUTOMOBILI: Mogu da pređu najviše kilometara

Izvor: Nportal

14.09.2023.

16:32

NEDAVNA studija koju je sprovela stranica iseecars.com analizirala je dva miliona automobila, kamioneta i SUV-ova kako bi utvrdila koja vozila imaju potencijal za najduži životni vek na putevima.

Prema reuzltatima istraživanja, vozila marke Tojota su najbolji izbor za dugotrajne automobile, sa šest od top 10 i 10 od top 20 mesta na listi. Zanimljivo je napomenuti da nijedan od najboljih automobila nije model marke Leksus.

SUV-ovi i kamioneti

Veliki SUV-ovi i kamioneti obično traju najduže, čineći polovinu liste top 20. Ova vozila su generalno velika, teška i izdržljiva.

BloombergAdria.com

 

Velika trojka

Tri najbolja vozila s najvećim potencijalom za dugotrajnost su:

  • Tojota Sequoia: 296.509 milja (oko 477.000 kilometara)
  • Tojota Land Cruiser: 280.236 milja (oko 451.000 kilometara)
  • Ševrolet Suburban: 265.732 milja (oko 427.000 kilometara)

Studija takođe uključuje podatke o nekoliko drugih vozila koja su takođe sposobna za dug život na putevima. Među njima su sedani poput Tojota Prius, Tojota Avalon i Tojota Kamry Hibrid, koji nude izuzetnu ekonomičnost goriva.

Takođe je istraženo i trajanje kamioneta i minivenova, pri čemu se Tojota Tundra, Honda Ridgelin i Tojota Takoma ističu kao top tri kamioneta. Među minivenovima, najdugotrajniji su Tojota Sijena, Honda Odisi, Dodž Grand Karavan i Kia Sedona.

Važno je napomenuti da ovi podaci ne garantuju da će svako vozilo dostići ove kilometraže, ali sugerišu da imaju potencijal za to ako se redovno održavaju i brinu o njima, napominje Autovik.