Izvor:Foto: Profimedia

PRETI NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA: Na udaru ovi delovi Srbije

Izvor: Nportal

23.09.2023.

11:40

METEOROLOG Ivan Ristić upozorio je na jak severozapadni vetar i snažno nevreme koje će danas pogoditi Srbiju, a posebno će na udaru biti Srem i Bačka. Kako se navodi, to je sličan region koji je bio pogođen 13. jula superćelijskom olujom.

Na sreću, prema rečima meteorologa Ristića, ovo olujno nevreme neće imati tu snagu, ali se ipak savetuje ljudima da se pripaze.

- Na krajnjem severozapadu Vojvodine kiša počinje već u toku prepodneva, kišna zona će se sa hladnim frontom premeštati polako na jugoistok. U zoni fronta su pljuskovi, kiše, grmljavina, a povećeva se i šansa za gradom za oko 50 odsto - navodi meteorolog Ristić i dodaje:

- Sutra će oblaci prekriti celu Srbiju tako da će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom, na jugu i istoku pljuskovi kiše praćeni grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 18°C na severozapadu do 26°C na jugoistoku zemlje. Vetar slab i umeren severozapadni. Postepeni prestanak kiše u ponedeljak.

Toplije vreme, prema rečima našeg sagovornika, očekuje se od polovine sledeće nedelje, tačnije od srede.

- Posle naoblačenja i zahlađenja sa kišom u nedelju i ponedeljak, 24. i 25. septembra od utorka, 26. septembra pa do kraja septembra, uticaj visinskog ciklona iznad nas polako slabi biće ponovo toplije, uglavnom bez kiše uz smenu sunca i oblaka, minimalna temperatura od 12 do 17 stepeni, a maksimalna od 24 do 28 stepeni. Duvaće umeren u Podunavlju i Pomoravlju pojačan istočni i jugoistočni vetar košava - zaključio je Ristić.

RHMZ izdao tri upozorenja

U većem delu Srbije danas će tokom dana biti pretežno sunčano i dalje veoma toplo uz slab i umeren južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata i u planinskim predelima povremeno biti i jak.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je jutros tri upozorenja na nepogode i obilne padavine.

Takođe, upozorenje je izdato i za područje Beograda.

(Kurir)