5 STARIH JELA NA KAŠIKU: Ručak od ponedeljka do petka
29.09.2023.
19:19
STARA, tradicionalna jela su omiljena većini nas, a osim toga izuzetno su zdrava i prave se lako.
Predlog ovonedeljnog jelovnika su tradicionalna jela na kašiku koja greju dušu tokom prvih jesenjih dana:
PONEDELJAK: Krompir paprikaš
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 2 pileća bataka
- 1 šargarepa
- 500 grama krompira
- 1 paprika
- 1 paradajz
- so i biber
- suva začinska paprika, veza svežeg peršuna.
Priprema: Izdinstajte luk, papriku, paradajz i rendanu šargarepu. Dodajte meso i nalijte vodom. Dodajte krompir i začine i kuvajte dok se sve lepo "upihtija". Dodajte svež peršun i sklonite sa ringle.
UTORAK: Bosanski lonac
Potrebno je:
- 1 kg mesa
- 1 kg svežeg kupusa
- 1/2 kg krompira
- 250 g razne zeleni
- 150 g zrelog paradajza
- 150 g crnog luka
- 100 g suve slanine
- 20 g belog luka
- 5-6 zrna bibera
- 2 paprike
- 1 kašičica suve začinske paprike
- peršunov i celerov list
- so
Priprema: Predinstajte luk, šargarepu, paškanat, paradajz i slaninu. Dodajte meso i začine. Zatim posložite krompir i kupus, i nalijte vodom. Kuvajte dobra dva sata dok se sve lepo ne raskuva.
SREDA - Pasulj
Potrebno je:
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 paškanata
- 500 grama pasulja
- so i biber, začinska crvena paprika.
Priprema: Posni pasulj napravite tako što ćete na ulju prodinstati rendanu šargarepu i paškanat i crni luk. Dodajte opran pasulj i nalijte sa vodom. Kuvajte oko sat i po, dodajte začine i beli luk i sklonite sa ringle.
ČETVRTAK - Boranija
Potrebno je:
- 1 galvica crnog luka
- 1 pakovanje zeleni za supu
- 500 grama mlade boranije
- 350 grama piletine
- 100 slaninice
Priprema: Boraniju očistite i otkuvajte. U dubljoj šerpi prodinstajte luk i zelen, a onda dodajte meso i dinstajte. Dodajte boraniju i nalijte vodu. Dodajte začine po želji i svež peršun. Sve kuvajte oko sat vremena.
PETAK: Punjene paprike
Potrebno je:
- 500 grama mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 grama pirinča
- 2 rendane šargarepe
- začini po želji
- 10 većih paprika
- 500 ml
Priprema: Paprike očistite od peteljki i semenki i operite ih. U dubljoj činiji izmešajte meso, seckan luk, rendanu šargarepu, opan pirinač, so, biber, kurkumu, i svež peršun. Sve izmešajte i napunite smesom paprike. Paprike poređajte u lonac, nalijte sa paradajz sokom i malo vode i kuvajte oko 45 minuta.