Izvor:Foto: Arhiv Borbe, Arhiv Novosti

PET GODINA BEZ NJE: Danas je godišnjica smrti Milene Dravić

Izvor: nportal

14.10.2023.

13:14

PAMTIMO je kao pravu damu, divnog, smirenog duha..

Na današnji dan pre pet godina preminula je diva našeg glumišta, Milena Dravić.

BloombergAdria.com

 

Čuvena glumica počiva u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem. Na večni počinak ispaćena je uz crkvena zvona i uz traktat o Mileni Dušana Makavejeva, koju je pročitao Voja Brajović.

Publika je obožavala Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, skromnosti, optimizmu i ljubavi koju je širila svaki put kada bi se pojavila. Inače, glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine. NJu je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena". Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Kasnije se ispostavilo da je reditelj imao savršeni osećaj za talenat.

BloombergAdria.com

 

Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica. Usledile su uloge Natalije u filmu "Leto je krivo za sve" i Hare u "Uzavrelom gradu". Prelomni trenutak za početak njene blistave karijere se odigrao 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu "Prekobrojna". 

Milena je tada, zajedno sa LJubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Kasnije je sa LJubišom snimila brojne filmove.

BloombergAdria.com

 

Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su "Velika Žanka", "Dobričin prsten", "Nagrada Pavle Vujisić", "Statueta Joakim Vujić", "Nušićeva nagrada" i mnoge druge.

Kako se prenosiilo u domaćim medijima, Milena je svoje poslednje dane provela daleko od budnih očiju javnosti, u tišini bolničke postelje, priključena na aparate. Kako je živela, skomno, tako je provodila i najteže dane. Primala je posete samo najbližih, dok je zamolila da joj ostali ne dolaze.

- Za moje zdravstvene probleme znali su samo moji najbliži, suprug, brat Rade i najintimniji prijatelji. Kolege iz "Larija Tompsona" bile su uz mene, nisu hteli da skidamo predstavu s repertoara - izjavila je Milena svojevremeno i istakla da je njen suprug sa njom "prošao kroz sve faze bolesti i da je umnogome doprineo da ishod borbe bude pozitivan.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".