Izvor:Foto: Profimedia, Gugl maps printskrin

"MAĐARSKA UVEK PRVA" Ko je Miloš Kerkez, fudbaler iz Vrbasa

Izvor: Nportal

14.10.2023.

22:42

"VEOMA mlad, sa 14 godina odlučio sam da, kada dođe taj trenutak u karijeri, budem deo reprezentacije Mađarske", rekao je svojevremeno supertalentovani Miloš Kerkez.

Fudbalska reprezentacija Srbija izgubila je od selekcije Mađarske rezultatom 2:1 u okviru grupe "G" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Nemačkoj. Meč je odigran na krcatoj "Puškaš areni", a strelci su bili Varga i Šalaj za Mađare, dok je jedini gol za Srbiju dao štoper Strahinja Pavlović. Treba napomenuti da su "orlovima" poništena čak dva gola zbog ofsajda, kao i da nisu iskorišćene mnogobrojne šanse.

U startnoj postavi Mađara nalazi se i jedno zanimljivo ime. U pitanju je 19-godišnji Miloš Kerkez, fudbaler rođen u Srbiji. 

Momak iz Vrbasa, rođen 7. novembra 2003. godine, mogao je da bira da li će da igra za Srbiju ili Mađarsku, a on je odabrao matičnu zemlju svoje bake. Kerkez je nedavno otkrio detalje ove odluke, poručivši da nikada nije postojala dilema po tom pitanju.

- Mađarska je uvek bila prva! To su hteli moj otac i baka Mađarica, a posle sam i ja, tako da nije postala nikakva sumnja. Veoma mlad sa 14 godina, odlučio sam da, kada dođe taj trenutak u karijeri, budem deo reprezentacije Mađarske. Da ne govorim o tome da me Srbija nikada nije kontaktirala, ali Mađarska jeste kada sam imao 15 godina. Ovde me poštuju, kao i moju porodicu, to nikada neću zaboraviti - rekao je Kerkez za Nemzetisport.

BloombergAdria.com

 

Miloš je ponikao u OFK Vrbasu, sa 11 godina je zaigrao u omladinskom pogonu Rapida iz Beča, a u Đer je stigao 2019. godine. Usledio je poziv legendarnog Paola Maldinija zbog kojeg je u julu 2021. godine otišao u Milan, ali se sa Rosonerima rastao godinu dana kasnije zbog nedostatka prave prilike. Milan ga je platio 200.000 evra, a Kerkez je napravio kontroverzan potez na promociju u novom klubu. On je tada otvoreno rekao da je kao dečak bio navijač Juventusa. 

Nakon što se nije snašao u Italiju, Kerkez je šansu dobio u Alkmaru gde je procvetao, što mu je i obezbedilo transfer u Premijer ligu vredan oko 18 miliona evra. Naime, Miloš Kerkez je ovog leta pojačao redove Bormuta, trenutno pretposlednje ekipe u verovatno najjačoj ligi na svetu. 

Za Bormut je odigrao svega pet mečeva, od čega četiri u Premijer ligi. Najbolju partije pružio je u Liga kupu Engleske kada je na meču protiv Stouka bio jedan od najzapaženijih na terenu. 

Juče je ovaj mladi fudbaler ušao među 25 kandidata za trofej "Golden boj" u izboru "Tutosporta".

Svake godine "Tutosport" nominuje 100 najboljih mladih igrača do 21 godine, posle glasanja lista se skraćuje na 20 imena (plus 5 Vajld karta), a novinari i navijači glasaju dalje da bi izglasali pobednika.

Podsetimo, reprezentacija Mađarske savladale je "orlove" u prvom međusobnom susretu odigranom u Beogradu rezultatom 1:2.

Mađari se nalaze na čelu grupe "G" sa 13 bodova iz pet odigranih utakmica. Na drugom mestu nalazi se reprezentacija Srbije sa utakmicom više, ali i tri boda manje.

Standings provided by Sofascore

Pored Srbije i Mađarske u grupi "G" nalaze se i Crna Gora, Bugarska i Litvanija. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".