Izvor:Foto: N. Knežević/Jutjub printskrin

REKAO MI JE DA SAM IDIOT! Šerbedžija o saradnji sa Kjubrikom

Izvor: Nportal

17.10.2023.

11:31

GLUMAC Rade Šerbedžija ispričao je u velikom intervjuu za Index.hr kako je bilo sarađivati sa velikim rediteljem Stenlijem Kjubrikom tokom snimanja filma "Širom zatvorenih očiju".

Prema njegovim rečima, imao je priliku da se susretne sa njegovim poznatim, čak "zloglasnim", perfekcionizmom.

- Za početak, saradnja je započela preko Leona Vitalija čija priča je sama po sebi posebna. Čovek koji je nakon uloge u "Beriju Lindonu" postao njegova desna ruka. On je birao sve ostale uloge, a Kjubrik je samo znao da želi Toma Kruza, Nikol Kidman i Sidnija Polaka. Sve druge uloge bile su na Vitalijev poziv. Za moju je ulogu bilo preko 30 glumaca, Vitali je izabrao mene i još dvojicu i Kjubrik se odlučio za mene.

- Ne znam šta je presudilo. Ja sam snimio scenu i poslao video. Vitali me gledao u filmovima "The Saint" i "The Truce" u kojem sam glumio sa DŽonom Torturom. Kad sam ga upoznao, prvo što me Kjubrik pitao je znam li ko je Vasja Pirc. Rekao sam da znam i on mi kaže: "OK, go on. Open the game." Gledam ja njega i setim se, ne znam kako i kasnije sam bio jako ponosan na sebe, i kažem: "Ne, na vama je da otvorite jer Pirc je bio poznat po svojoj obrani." I to ga je oduševilo.

BloombergAdria.com

 

- A sama saradnja je bila zanimljiva. Prvo smo imali nesporazum oko toga kako da igram ulogu koju sam dobio. Još tokom proba me vraćao da gomilu puta snimim tu jednu scenu i na kraju je prekinuo probe i otišao u svoj apartman. I onda kasnije zove mene i Toma, ljut. Stavi kasetu moje audicije na velikom ekranu i gledaju. I on i Tom se smeju. I pogleda me Kjubrik i kaže: "Odličan je. Fantastičan. Možeš li to da učiniš poput njega?"

- I nije mi bilo jasno šta želi da učinim. Očito zna da sam dobar glumac, zato me i izabrao. Ali ne znam šta traži. On ne želi da glumim na način koji se klasično podrazumijeva kao dobra gluma. I onda mislim kakav je taj lik. Lud je. Znači, on želi da ja budem lud. I tako sam se ja sasvim počeo ponašati kao da sam lud.

BloombergAdria.com

 

- Kad su asistenti dolazili po mene, odbijao sam da odem na snimanje sve dok nisu poslali prvog asistenta i onda sam otišao ljut. Cela ekipa me se boji, jedino me Stenli gleda i zadovoljan je. Shvatio je da sam shvatio šta traži od mene. To neposredno ludilo koje ne možeš malo glumiti, a malo ne. Moraš se staviti u to stanje i postati taj lik. To kamera prepoznaje.

- A postoji i zadnji deo priče s njim. Uglavnom, izbacio je dve jako dobre scene jer sam u rukama držao masku pre nego što je on želeo da se ta maska pojavi. I onda sam ja želeo da mu predložim da se moj lik još jednom pojavi na kraju filma. Da pozovni na vrata Tomovog lika i pita ga šta je učinio njegovoj ćerki jer njegova ćerka više ne može da spava. Ali mislim se: "Ne mogu to. Još će reći 'gle ovog Balkanca, želi sebi da proširi ulogu'". I na kraju nisam.

- I nakon završetka snimanja pozvao me u studio da snimim neku rečenicu u off-u. Čak mi je rekao da radi na dva projekta i da je jedan od tih projekata priča o Rasputinu i da bih bio dobar za tu ulogu. I kako sam sedio s njim tokom te neke pauze, odlučim da mu kažem za tu scenu koju sam želeo da mu predložim.

- I ja mu ispričam ovako kako sam ispričao tebi. On gleda par trenutaka ispred sebe, okrene se prema meni i kaže: "Ti si idiot." Sunce ti j**em, nisam ja idiot, ja sam sto idiota. Dolazi on za pola sata, doslovce beo u licu, ljut, stane ispred mene i kaže s mržnjom u očima: "Zašto mi ovo nisi rekao? Briljantno je." Nakon toga me samo jednom pozdravio i tad sam ga zadnji put vidio. Za mesec dana je umro. 

- Od tada svojim studentima govorim da rediteljima uvek kažu šta misle. Pametan reditelj će videti i odlučiti da li je ideja dobra ili loša, ali ne smeju propustiti priliku.