Izvor:Foto: Nenad Živanović/N.Paraušić

MITROVDANSKA POGAČA: Najbolji recept za posni slavski kolač

Izvor: Nportal

06.11.2023.

17:23

NE TREBA da budete posebno vični u kuhinji da bi vam slavski hleb ispao savršeno, samo pratite ovaj recept

Sastojci: 400 ml tople vode (obična i osveštana), 100 ml ulja, 1 i po kašičica soli, 4 kašičice šećera, 2 kesice suvog kvasca, 750 g brašna.

Priprema: U brašno dodajte kvasac, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta, piše Minjina kuhinjica.

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

BloombergAdria.com

Zatim izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.

Napomena: Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

(Stil)