Izvor:Foto: arhiva Novosti, N. Karlić

Kako je Paja Vuisić išao u crkvu da izbaci "J" iz prezimena

Izvor: Nportal

20.11.2021.

20:49

PAVLE Vuisić, legendarni srpski glumac, ostao je zapamćen po čitavom nizu moćnih uloga, ali i kao jedan od najvećih namćora i ekscentrika koji su se ikada bavili glumom u našoj zemlji.

Popularni Paja mrzeo je i nipodaštavao poziv glumca, uprkos tome što je stekao bezrezevnu ljubav gledalaca. Vreme je više voleo da provodi kraj Save, ili u kafanama, nego glumeći, a o njemu postoji i mnoštvo priča koje svedoče da je umeo da bude prilično svojeglav.

Jedna od poznatih priča jeste i ona o promeni prezimena. Jer, slavnog Paju uspevalo je da nervira čak i - jedno slovo.

BloombergAdria.com

 

- Niko nije shvatao zašto ga je toliko nerviralo kada mu u filmskoj špici u prezimenu napišu "J" - zabeležio je u knjizi "Urbane legende" autor Nebojša Vuković. - Da čudo bude još veće, to "J" u "Vujisić" mu je stajalo u svim dokumentima. Ali to njemu nije bio nikakav dokaz da tako treba i da ostane. I ode tako jednog dana u beogradsku crkvu Svetog Save, gde je inače bio kršten, da kao traži izvod iz knjige rođenih. Krštenicu. Nađe tamo naravno neko svešteno lice koje je imalo i neka službenička ovlašćenja, pa s njim reč po reč, nagovori ga kako mu je u crkvenim knjigama "urađena velika greška". I opet, reč po reč, ovaj pristane da mu izda krštenicu bez "J" u prezimenu. To je, kažu, Paju mnogo obradovalo. Svima je pokazivao tu novu i od sada pravu krštenicu s rečima:

- Ne znam ja ko je kad pogrešio, ali nemam više ono "J", zauvek!

BloombergAdria.com

 

Ipak, supruga pokojnog velikana, Mirjana, koja je sa njim provela 32 godine, pre nekoliko godina iznela je nešto drugačiju verziju ove priče.

- Ja sam do pre godinu dana mislila da je to bila neka njegova ujdurma. A šta se dogodilo? Kršten je u crkvi Svetog Save na Slaviji. A pop Šumadinac koji je to upisivao, napisao je "Vuisić", i tako je to, u stvari, ostalo. Još su se gledale crkvene knjige i kad smo menjali dokumente 1968, upišu Vuisić, po krštenici. Pavle posle toga dođe kući i kaže majci: "Ja više nemam veze s vama, ja sam Vuisić" - ispričala je tada Mirjana za "Nedeljnik".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".