Izvor:Foto: Depozitfoto

REŠITE SE NESANICE: Ove trikove morate znati

Izvor: Nportal

21.11.2021.

22:30

SA nesanicom smo se uglavnom svi bar jednom susreli. Otprilike 6 do 10 procenata odraslih se bori sa potpunom nesanicom, koja je povezana sa teškoćama pri uspavljivanju, spavanju ili preranom buđenju, prema novim istraživanjima. Evo trikova koji vam mogu pomoći da se rešite

Ne idite u krevet dok vam se zaista ne spava

Iako je pridržavanje redovnog vremena za spavanje dobra ideja, uzdržite se od odlaska u krevet dok ne osetite da ste umorni. Ako ne zaspite u roku od 15 do 20 minuta, postajete zabrinuti i nervozni, ističu lekari.

Pustite muziku koja relaksira

Mnoga studija su pokazala da određena muzika utiče na kvalitet sna i rešava nesanicu. Ključ je u tome da se sluša budistička muzika pred spavanje. Melodija i ritam ovih pesama, u našem umu prouzrokuje opuštanje što dovodi do spavanja. 

BloombergAdria.com

Ne gledajte na sat 

Ukoliko gledate svaki sekund u sat i nervirate se što niste još zaspali, povećavate stres i još više budite sebe. Pokušajte da sklonite od sebe sve satove i smirite vaše telo.

Ustanite svakog jutra u isto vreme

Ako ste imali problema da zaspite prethodne noći, možda bi bilo primamljivo da kasnije i ustanete ujutru. Međutim, ulazak u nepravilan raspored može da vas spreči da napredujete.

Tehnika disa

Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba, potpuno izdahnite na usta. Zatvorite usta i udahnite kroz nos dok u sebi brojite do četiri. Zatim zadržite dah i brojite u sebi do sedam. Otvorite usta, potpuno i glasno izdahnite dok brojite do osam. Ponovite ovo bar tri četiri puta. Ova tehnika opušta i garantuje brz san. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".