Izvor:Foto: Predrag Mitić

IZNENAĐUJUĆA RAČUNICA: Koliko vetar utiče na naš osećaj zime

Izvor: Nportal

27.11.2023.

09:14

TAMAN kada smo mislili da će nas prava zima zaobići, druga polovina novembra nam je donela hladne dane sa vetrovima uz nešto kiše.

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je koliko jačina vetra utiče na temperaturu, a potom i diskutovao o vremenskoj prognozi za novu godinu.

Todorović je napomenuo vetrove koji vladaju u Srbiji, pa je rekao da od njihove brzine zavisi i pad temperature.

- Duvaće severac, on je hladniji nego košava, osim one varijante baš hladne košave usred zime. Severni zna da bude jak, ali na našem košavskom području, jer ona ne duva u celoj Srbiji, već u Vojvodini, Pomoravlju, Ponudavlju, Beogradu, delu Šumadije. Već tamo ka Šapcu, na zapad i na jug, nema košave, tamo duvaju drugi vetrovi - rekao je meteorolog, pa nastavio:

BloombergAdria.com

 

- Kada je zimska varijanta, sa temperaturom od nekoliko stepeni ispod nule, onda je efekat košave izraženiji. Na svaki metar u sekundi brzine košave, hlađenje organizma je izraženije kao za jedan stepen.

Dakle, ako duva košava brzinom 5 metara po sekundi, pri tom vetru, osećaj tela će biti kao da je pet stepeni niže. Iako je temperatura 3-4 stepena, biće kao da je minus jedan, dva, dakle trebaće konkretnije odevanje.

(Kurir)