KREMASTA POSLASTICA: Napravi Titovu tortu
27.11.2023.
09:42
FINA KREMASTA poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podseća na osamdesete, a ukus je fantastičan.
Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a ovo je recept za njegovu omiljenu poslasticu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta.
Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a ovo je recept za njegovu omiljenu poslasticu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podseća na osamdesete, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane crne kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi krem:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi krem:
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade za kuvanje
- 3 kašike oraha
Priprema:
Biskvit: Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumancima dodati šećer i umutiti. U smesu sa žumancima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve mutiti dok se ne sjedini. Na kraju dodati sneg od belanaca. Smesu za biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prvi krem: U mleko dodati žumanca i brašno i umutiti mikserom. Zatim staviti na vatru da lagano prokuva i mešati dok se ne dobije smesa kao puding.
Drugi krem: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Oba krema sjediniti. Na koru namazati fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.