Izvor:foto: Jutjub printskrin/bakina kuhinja, Profimedia

KREMASTA POSLASTICA: Napravi Titovu tortu

Izvor: nportal

27.11.2023.

09:42

FINA KREMASTA poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podseća na osamdesete, a ukus je fantastičan.

Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a ovo je recept za njegovu omiljenu poslasticu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. 

Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a ovo je recept za njegovu omiljenu poslasticu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podseća na osamdesete, a ukus je fantastičan.

BloombergAdria.com

 

Sastojci:

Za biskvit:

  •  4 jaja
  •  200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha
  • 5 kašika kuvane crne kafe
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi krem:

  • 400 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 2 žumanca


Za drugi krem:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade za kuvanje
  • 3 kašike oraha

Priprema:

Biskvit: Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumancima dodati šećer i umutiti. U smesu sa žumancima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve mutiti dok se ne sjedini. Na kraju dodati sneg od belanaca. Smesu za biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prvi krem: U mleko dodati žumanca i brašno i umutiti mikserom. Zatim staviti na vatru da lagano prokuva i mešati dok se ne dobije smesa kao puding.
Drugi krem: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Oba krema sjediniti. Na koru namazati fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".