Izvor:Foto: Printskrin Jutjub

POSNI NAMAZ: Specijalitet od pečuraka i patlidžana

Izvor: nportal

29.11.2023.

10:49

VERUEMO da će ovih dana mnogima biti potrebni ovi raznovrsni posni recepti.

Božićni post je počeo 28. novembra i trajaće narednih 40 dana. Pravoslavni vernici se njime pripremaju za najrodosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista.

BloombergAdria.com

 

Hoće li neko postiti ili ne je verska odluka, a podrazumeva uzdržavanje od određenih namirnica, uglavnom životinjskog porekla. Takođe, post podrazumeva i "isključivanje" loših misli i dela.

Sastojci:

  • 400g pečuraka (šampinjoni, bukovače…),
  • 200g patlidžana,
  • 1 glavica luka,
  • 3 čena belog luka,
  • so,
  • biber,
  • sok od jednog limuna,
  • 1-2dl maslinovog ulja.

Priprema:

Pečurke, patlidžan i luk isecite na manje komade rasporedite u pleh, začinite solju i biberom i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Prekrite aluminijumskom folijom tako da sve dobro zatvorite ili poklopite pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 min odnosno dok ne omekšaju.

Nakon pečenja prespite u posudu za mešanje da se smalači zajedno sa sokom od pečenja i uz dodavanje maslinovog ulja sve dobro usitniti mikserom.

Pred kraj dodajte i limunov sok (po malo da bi ukus bio usklađen vašim željama) i dobro promešajte.

Na kraju dodati još soli i bibera ukoliko želite.

Količina upotrebljenog maslinovog ulja, limunovog soka i začina je isključivo na vama.

Namaz ostaviti da se hladi u frižideru barem 1h pre služenja.

U frižideru se može čuvati nekoliko dana.

Ako mu se za to vreme promeni tekstura samo ga promešajte. To se događa jer u namazu nema homogenizatora.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".