POSNI NAMAZ: Specijalitet od pečuraka i patlidžana
29.11.2023.
10:49
VERUEMO da će ovih dana mnogima biti potrebni ovi raznovrsni posni recepti.
Božićni post je počeo 28. novembra i trajaće narednih 40 dana. Pravoslavni vernici se njime pripremaju za najrodosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista.
Hoće li neko postiti ili ne je verska odluka, a podrazumeva uzdržavanje od određenih namirnica, uglavnom životinjskog porekla. Takođe, post podrazumeva i "isključivanje" loših misli i dela.
Sastojci:
- 400g pečuraka (šampinjoni, bukovače…),
- 200g patlidžana,
- 1 glavica luka,
- 3 čena belog luka,
- so,
- biber,
- sok od jednog limuna,
- 1-2dl maslinovog ulja.
Priprema:
Pečurke, patlidžan i luk isecite na manje komade rasporedite u pleh, začinite solju i biberom i prelijte sa malo maslinovog ulja.
Prekrite aluminijumskom folijom tako da sve dobro zatvorite ili poklopite pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 min odnosno dok ne omekšaju.
Nakon pečenja prespite u posudu za mešanje da se smalači zajedno sa sokom od pečenja i uz dodavanje maslinovog ulja sve dobro usitniti mikserom.
Pred kraj dodajte i limunov sok (po malo da bi ukus bio usklađen vašim željama) i dobro promešajte.
Na kraju dodati još soli i bibera ukoliko želite.
Količina upotrebljenog maslinovog ulja, limunovog soka i začina je isključivo na vama.
Namaz ostaviti da se hladi u frižideru barem 1h pre služenja.
U frižideru se može čuvati nekoliko dana.
Ako mu se za to vreme promeni tekstura samo ga promešajte. To se događa jer u namazu nema homogenizatora.