IZ BAKINE KUHINJE: Tradicionalni recepti za praznike
09.12.2023.
14:24
NA zimskom repetoaru nalaze se brojni posni i mrsni praznici, pa je poželjno pripremiti bogatu trpezu.
Mlada kuvarica i blogerka Dragana Nedeljković obožava da kuva po tradicionalnim receptima svoje bake, pa je tako bila voljna da sa nama podeli nekoliko iz bogate kuvarske knjige. Dragana je otkrila i koji je to omiljeno srpsko tradicionalno jelo i zaboravljeni slatkiš.
Šta se više sprema, tradicionalna jela ili internacionalna?
Na mom profilu možete da nađete dobre zaboravljene tradiocionalne recepte što pravim sa mojom bakom. Volim kada mi pravi koh, gibanicu, proju, tulumbe, uštpke. Uživam kada kuvam sa njom, to mi je omiljeni deo dana.
Predlozi za posna slavska jela?
Posna slana jela koja se mogu naći za slavsku trpezu su riblja čorba, posni rolati, pite sa pečurkama i krompirom, posna sarma i pasulj, riba, razne salate. A tu si i razni slatkiši kao što su bajadere, posne torte, vanilice, kiflice za pivom, oblande, kolači sa lesnikom i orahom.
Najmekše testo za slavsku pogaču ili česnicu?
- 300ml mleka,
- 300ml vode
- 10g suvog kvasca,
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 1 kašika soli,
- 2 jaja
- 800g brašna ( verovatno će vam trebati i malo više )
Možete ovako i posni slavski kolač da napravite, a ukrase obožavam da pravim sama. Na slavku pogaču treba da bude slovo, grožđe, pšenica…
Starinski recept za gibanicu ili uvijaču?
Da li je zahtevnije spremiti slana ili slatka posna jela?
Mislim da je lakše spremiti posna slana jela, nego slatka. Oko kolača vam treba dosta vremena, jer su malo teži za pravljenje. Pogotovu ako pravite više vrsta.
Recept za slavsko žito?
- 300g pšenice
- 300g oraha
- 100g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer .
Zaboravljeni starinski slatkiš?
Koh. Recept možete pogledati na linku profila.
Novogodišnja dekoracija jela?
Što se tiče dekoracije, to mi je omiljeni deo u kuhinji, uvek pravim sama. Trudim se kada spremam prijateljima večeru, da to bude lepo ukrašeno, kreativno i da nešto novo vide.
Jer na internetu ima dosta ideja, pa možete i vi da budete kreativni.
Omiljeno tradicionalno srpsko jelo?
- 1kg junećeg mesa
- 400g luka
- 4 šargarepe,
- Ulje,
- Začini po ukusu
- 80grama pirinča
Prvo ispržiti luk i šargarepu, pa zatim meso i sve ostale sastojke. Sarma treba da bude dobro začinjena, da bi bila ukusna.
Tvoj izmišljeni recept?