3 SRPSKA DORUČKA: Na ovoj hrani smo svi odrasli!
10.12.2023.
11:08
MODERNA kuhinja pruža raznovrsnost pri izboru hrane, tako imamo razno voće sa toplijih krajeva, mnoge kaše od više vrsta žitarica, neki preporučuju čajeve i šejkove. Ali šta je ono što zapravo karakteriše naše područje i na kakvom doručku odrastaju generacije.
Ovo su tri recepta koja verovatno svi već znate i obožavate. Naravno osnovni sastojci skloni su promenama po svačijem ukusu.
1. PRŽENICE
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom ali i medom i cimetom!
2. GIBANICA
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
3. JAJA I SLANINA NA MASTI
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.
Stil
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".