Izvor:Foto: Jutjub printskrin / dacinaa kuhinja

3 SRPSKA DORUČKA: Na ovoj hrani smo svi odrasli!

Izvor: nportal

10.12.2023.

11:08

MODERNA kuhinja pruža raznovrsnost pri izboru hrane, tako imamo razno voće sa toplijih krajeva, mnoge kaše od više vrsta žitarica, neki preporučuju čajeve i šejkove. Ali šta je ono što zapravo karakteriše naše područje i na kakvom doručku odrastaju generacije.

Ovo su tri recepta koja verovatno svi već znate i obožavate. Naravno osnovni sastojci skloni su promenama po svačijem ukusu.

1. PRŽENICE

BloombergAdria.com

 

Priprema:

Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.

Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom ali i medom i cimetom!

2. GIBANICA

BloombergAdria.com

 

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.

Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.

Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.

3. JAJA I SLANINA NA MASTI

BloombergAdria.com

 

Priprema:

Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.

Stil

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".