Izvor:Foto: AMSS/printskrin

ČEKANJE I PO 14 SATI: Ogromne gužve na graničnim prelazima

Izvor: Nportal

23.12.2023.

11:18

OGROMNE su gužve i na granicama u Hrvatskoj, čeka se skoro na svim graničnim prelazima, a najgore je na prelazu "Bajkovo" sa Srbijom gde se čeka rekordnih 14 sati.

Na graničnom prelazu Bajakovu (Batrovci) se na izlaz iz Hrvatske čeka preko 14 sati, malo bolja situacija je na prelazu "Tovarnik" gde se čeka satima, a na prelazu "Ilok" i do 7 sati.

Stanje na granicama u Srbiji

Kada su u pitanju prometni granični prelazi u Srbiji gužve pretežno ima u pravcima ka Srbiji. Tako je i na Horgošu, gde su velike kolone za automobile na ulazu u Srbiju.

Velika su čekanja i na prelazu Batrovci na ulazu u Srbiju iz Hrvatske, dok je u suprotnom smeru gotovo prazno.

Na GP Gradina sa Bugarskom u oba smera smera ima zadržavanja, ali ne i ogromnih kolona kao na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom.

Kolaps je, čini se i na GP Preševo sa Severnom Makedonijom gde se u oba smera čeka dosta, i ima ogromnih kolona.

Veće gužve zbog predstojećih praznika

Savet da biste izbegli gužve na graničnim prelazima je da se na vreme informišete o trenutnom stanju na putevima i samim prelazima.

Zbog praznika je uvek povećan intenzitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima, i važno je da svi učesnici u saobraćaju prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.

Takođe, savet i obaveza vozača je da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, oprezna vožnja je neophodna

Putevi Srbije: Ima snega na putevima

JP „Putevi Srbije“ saopštili su da su kolovozi vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na pojedinim putevima na teritoriji Ivanjice, Kruševca, Niša, Novog Pazara i Vranja, pa se preporučuje oprezna vožnja,

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima.

JP „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom na snazi je na sledećim putnim pravcima: II A-210 Jošanička Banja – Kopaonik, II A-199 Novi Pazar – Deževa – Šaronje – Odvraćenica, II A-210 Kopaonik – Rudnica, II A-211 Kopaonik – Jaram, II A-198 Raška – Kuti – Odvraćenica.

(Index.hr, Blic)