MIRIŠE KUĆA: Ana spremila kolač za katolički Božić (FOTO)
23.12.2023.
21:33
UVELIKO je vreme praznika, i dok mi čekamo da prođe Nova godina ne bi li došao na red i na najlepši od svih - Božić, širom sveta se proslavlja katolički, koji je 25. decembra.
Naša teniserka Ana Ivanović, koja je udata za Bastijana Švajnštajgera, u svom domu obeležava i katolički i pravoslavni.
Ana Ivanović je putem svog Instagrama objavila fotografiju u susret praznicima.
Na fotografiji drži tacnu sa prazničnim kolačem koji se sprema u vreme katoličkog Božića.
- Malo prošlogodišnjeg prazničnog kolača. Već osećam božićnu magiju - napisala je Ana u okviru svog posta.
Inače, u Nemačkoj se tradicionalno sprema "štolen", slatki hleb, koji se služi na Badnje veče.
A evo kako izgleda jedan od recepata za ovaj specijalitet:
Potrebno je:
600 g brašna
125 ml mleka mlakog
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
1 kesica vanil šećera
1 prstohvat soli
50 ml vruće vode
100 g šećera
200 g margarina ili maslaca
120 g suvog grožđa
50 g suve brusnice
50 g suvih kajsija
50 g blanširanog badema
60 g kandirane kore pomorandže
rendana kora limuna
1 kašičica arome ruma
0,5 kašičice muskatnog oraščića mlevenog
0,5 kašičice kardamoma mlevenog
0,5 kašičice cimeta
Glazura:
50 g šećera u prahu
50 g margarina
Priprema:
Suvo grožđe staviti u manju posudu zajedno sa kandiranim voćem i preliti sa aromom ruma i vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se voće natopi aromom. Margarin otopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
U posudu za mešanje sipati 2/3 brašna, suvi kvasac, rendanu koru limuna, šećer, burbon vanilu, so, mleko i jaje. Umesiti testo i ostaviti da naraste pokriveno prijanjajućom folijom na toplom mestu oko 40 minuta.
Za to vreme u drugoj posudi za mešanje dodati otopljeni margarin (ohlađen na sobnu temperaturu), ostatak brašna, cimet, kardamom i muskatni oraščić i sve dobro promešati.
Kada prvi deo testa naraste, spojiti ga sa drugim. Dobijeno testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i nastaviti mešenje rukama oko 10 minuta.
Ocediti suvo i kandirano voće od viška tečnosti i zajedno sa krupno seckanim bademima umesiti u testo. Formirati jufku od testa i ostaviti da odmori oko 30 minuta.
Nakon toga testo istanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine u pravougaoni oblik i umotati kao rolat. Staviti na pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 30 minuta.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se smlači, pa ga premazati istopljenim margarinom, a zatim bogato posuti prah šećerom. Dobro umotati prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2 nedelje pre serviranja.
(Blic žena)