Izvor:Foto: A.M./Arhiva Novosti/Hsinhua

DETALJNO: Gde može da se putuje sa KINESKOM VAKCINOM

Izvor: Nportal

24.11.2021.

17:58

PREMDA među građanima Srbije kruže glasine da sa "Sinofarmovom" vakcinom ne može nigde slobodno da se putuje, te se mnogi najradije odlučuju za neku drugu, ukoliko planiraju da idu preko granice, to ipak nije tačno. Ipak, odluka Evropske komisije da prizna digitalni zeleni sertifikat Srbije takođe ne znači automatski da će srpski državljani moći da uđu u sve zemlje Unije.

Za turiste je preporučljivo da pre nego što počnu da prave plan za putovanje u inostranstvo najpre posete sajt Ministarstva spoljnih poslova, gde se redovno ažuriraju podaci o uslovima pod kojima se može ući u bilo koju zemlju na svetu. Tamo mogu da se informišu i o tome gde mogu da putuju sa "Sinofarmovom" vakcinom.

U nastavku možete pročitati u koje zemlje možete da putujete ako ste primili kinesku vakcinu.

Ukoliko planirate da putujete u Mađarsku nije vam potrebna nikakva potvrda za ulazak u tu zemlju.

Za ulazak u Austriju potrebno je da pokažete dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku, i to nekom od sledećih vakcina: "bajontek/fajzer", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm", "sinovak". Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana.

BloombergAdria.com

 

Grčka je jedna od retkih zemalja EU koja priznaje i "sputnjik V", uz "sinofarm". Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu podležu karantinu u trajanju od sedam dana.

Slovenci priznaju sve vakcine koje su odobrene u našoj zemlji. Potrebno je priložiti zeleni karton kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine "bajontek/fajzer" proteklo najmanje sedam dana, od "moderne", "sputnjika V", "džonson i džonsona", "sinovak bajonteka" i "sinofarma" najmanje 14 dana, a od "astra zeneke" najmanje 21 dan.

Hrvatska je treća država od 27 članica EU koja prihvata sve vakcine koja su odobrena u našoj zemlji. Potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze da je prošlo 14 dana.

Holandija priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm" i "sinovak". Osobama koje su potpuno vakcinisane neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune izjavu o karantinu, u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina jer su vakcinisani.

BloombergAdria.com

 

Ako želite da putujete na Kipar potrebno je da posedujete sertifikat o vakcinisanju i možete biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Kipar priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "astra zeneka", "džonson i džonson", "moderna", "sputnjik V", "sinofarm" i "sinovak".

Ulazak u Estoniju dozvoljen je ukoliko se poseduje dokaz o potpunoj vakcinaciji. Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.

Finska dozvoljava ulazak u zemlju građanima Srbije ukoliko poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a priznate vakcine su: "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "jansen", "sinofarm", "koronavak".

U Dansku vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi, mogu da uđu u ovu zemlju. Nije potrebno uraditi test, niti je potrebna samoizolacija.

U Rumuniju mogu oni koji ispunjavaju uslov da su vakcinisani, a da je prošlo 10 dana od kompletne vakcinacije.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".