Izvor:Foto: Profimedia

ODLAZAK MATADORA: Preminuo najbolji strelac reprezentacije

Izvor: Nportal

30.01.2024.

10:53

BIVŠI napadač Paname Luis "Matador" Tehada, koji je pomogao reprezentaciji da se kvalifikuje na prvo Svetsko prvenstvo u istoriji 2018, preminuo je u 42. godini, saopštila je u nedelju Fudbalska federacija Paname (FEPAFUT).

Lokalni mediji su javili da je Tehada, koji je sa 43 gola najbolji golgeter Paname svih vremena, kolabirao tokom utakmice, nakon što je izašao iz igre, prenosi ESPN.

U pitanju je bio susret veterana, pošto je napadač završio karijeru 2022. godine.

FEPAFUT je u saopštenju naveo da je Tehada, koji je igrao 108 puta za Panamu, „sinonim za razvoj i evoluciju fudbala u toj zemlji“.

- Izražavamo najiskrenije saučešće njegovoj rodbini, prijateljima i celoj fudbalskoj porodici, kao i panamskom sportu uopšte - navodi se u saopštenju.

Bivši napadač Paname Blas Perez, koji je igrao zajedno sa Tehadom u napadu za Panamu i drugi je iza "Matadora" na listi strelaca nacionalnog tima, oglasio se na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter). 

- Ne mogu da verujem - napisao je on uz fotografiju njih dvojice u zagrljaju. 

Tehada je postigao dva gola u četvrtom kolu KONKAKAF-a u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, a Panama je završila na trećem mestu i automatski se kvalifikovala za turnir, piše CNN sport.

Panama je bila dva mesta ispred muške reprezentacije SAD, koja nije uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo prvi put u 32 godine.

BloombergAdria.com

 

Na Svetskom prvenstvu, Panama je u prvoj utakmici izgubila 2:1 od Tunisa, a potom je i deklasirana od Engleske rezultatom 6:1. U poslednjoj utakmici na Mundijalu u Rusili poraženi su od selekcije Belgije rezultatom 3:0.

BloombergAdria.com

 

Tehada je u karijeri je nastupao uglavnom u južnoameričkim klubovima, pretežno u rodnoj Panami, ali imao je i nekoliko angažmana u Saudijskoj Arabiji i SAD. U klupskoj karijeri odigrao je 588 utakmica i postigao je 241 gol. Za reprezentaciju Paname odigrao je 108 golova, a u strelce se upisao 43 puta čime je postao najbolji strelac u istoriji ove srednjoameričke države.