Izvor:Foto: Profimedia

ZAVOLELA OTMIČARA: Nataša Kamuš godine provela zatočena

Izvor: Nportal

02.02.2024.

08:11

SVET JE te davne 1998. godine bio potresen otmicom desetogodišnje devojčice po imenu Nataša na putu do škole. I kada su svi izgubili nadu, ona je uspela da pobegne i posle osam godina vrati svojoj porodici. O njenom zatočeništvu snimljene su brojne emisije, dala je veliki broj intervjua i ispovesti, a od njene životne priče podilazi jeza, steže se srce i vlaže oči od suza.

Šta se dogodilo te 1998. godine?

Nezaposleni telekomunikacijski inženjer, Priklopil, zgrabio je Kampuševu na putu ka školi i uvukao je u svoj kombi 2. marta 1998. Zaključao ju je u sobu u podrumu u predgrađu Štrashofa, u blizini njene kuće. Priklopil je svojoj žrtvi rekao da su vrata i prozori minirani i da je njena porodica zaboravila na nju.

Prvih šest meseci tu je bila neprestano, a iz nje nije izašla nijednom. Nakon toga, smela je da boravi u drugim delovima kuće, ali je noću morala da se vrati u sobu gde je bila zatvorena dok je Priklopil bio na poslu.

BloombergAdria.com

 

Od juna 2005. godine Nataši je bilo dopušteno da se šeta po vrtu. Priklopil joj je 2006. dopustio da napušta kuću po potrebi. Nakon toga ju je odveo i na skijanje na nekoliko sati u blizini Beča. Tada nije imala priliku za bekstvo. U početku je Nataša ovu priču negirala, ali je uz niz dokaza priznala da je istina.

BloombergAdria.com

 

Kasnije, kad je objašnjavala svoju izjavu, potvrdila je da joj ništa nije nedostajalo u zatočeništvu. Izjavila je i da je bila pošteđena mnogih stvari, kao npr. nije bila u prilici da počne da puši, pije alkohol, niti da zapadne u loše društvo, za razliku od svojih vršnjaka. Priklopil ju je upozorio da nosi pištolj i da će je ubiti ako pokuša da ode.

Nataša tvrdi da je imala više prilika za bekstvo, a priznala je da joj je čak i sam Priklopil ponekad predlagao načine na koje bi mogla da pobegne. Neki od komšija čak su medijima rekli i da je bilo slučajeva u kojima bi Priklopil jeo u restoranu dok bi ga Nataša sama čekala u automobilu.

Sve se promenilo tog 23. avgusta 2006. godine. Čistila je i usisavala otmičarev automobil. U 12.53 sati, Priklopila je neko nazvao, pa se on udaljio da mu ne smeta buka usisavača. Kampuševa je ostavila uređaj uključen, pa je pobegla iz dvorišta.

BloombergAdria.com

 

Savin Frojdenberger, prva policijska službenica koja je došla u kontakt s Natašom nakon bekstva, rekla je da je bila iznenađena devojčicinom inteligencijom i vokabularom. Nakon dve godine zatočeništva, Priklopil je počeo da joj donosi knjige, novine, imala je i radio, a gledala je i TV program ORF-a, poznat po promovisanju obrazovanja i klasične muzike.

Kada je Priklopil saznao da policija traga za njim, ubio se skočivši pod voz blizu stanice Nordbanhof u Beču. Veruje se da je planirao samoubistvo jer je jednom rekao Nataši da ga nikada neće uhvatiti živog.

Posle vesti o njegovoj smrti, Nataša je izjavila da tuguje bez obzira na sve. Ipak, negirala je mogućnost postojanja Stokholmskog sindroma i Priklopila je jasno nazvala kriminalcem.

Danas, slobodna od Prikopila, ali ne i sećanja, čini se kako Kampuševa i dalje ima dosta problema da se privikne na normalan život.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".