SRBIJA UZELA DVE MEDALJE: Veliki uspeh juniora na Olimpijadi
07.02.2024.
15:39
OPŠTE je poznato da je jedna od glavnih karakteristika Srbije upravo ukusna hrana i prijatno gostoprimstvo po kojem smo poznati širom sveta, a to je na Kulinarskoj olimpijadi potvrdio i uspeh srpskog tima koji se u Beograd vraća sa čak dve medalje.
U konkurenciji juniorskih nacionalnih timova na IKA Kulinarskoj olimpijadi održanoj u Štutgartu, tim Junior Chefs Club Srbije osvojio je dve bronzane medelje u kategorijama Šefov sto (Chef’s table) i Restoran nacija (Restaurant of Nations).
- U kategoriji Chef’s table, protiv najjače konkurencije juniorskih nacionalnih timova, naša medalja sija poput zlatne. Ovaj podvig nije samo rezultat njihovog neprikosnovenog talenta, već i rezultat njihove upornosti, strasti i posvećenosti kulinarstvu - navodi se na zvaničnoj Instagram profilu juniorskog kulinarskog tima Srbije.
Srpski tim sačinjen je od osam mladih i ambicioznih kuvara koji su svoje znanje prikazali na najvećoj svetskoj sceni protiv 89 timova iz celog sveta.
Na ovom takmičenju učestvovali su nacionalni, juniorski nacionalni, ketering i regionalni timovi, kao i preko 500 pojedinačnih kulinarski umetnika i karving majstora. Sa preko 7000 jela u ukupnom broju, prosečno 1781 dnevno, 26.
Junior Chefs Club Srbije osnovan je 2012. godine i ponosno predstavlja srpsku kulinarsku scenu na međunarodnom nivou.
Inače, IKA Kulinarska olimpijada se održava od 2. do 7. februara u nemačkoj Štutgartu.
To je najstarije, najveće i najraznovrsnije međunarodno takmičenje u kulinarstvu na svetu. Puni strasti, profesionalni timovi kuvara rade na savršenoj interakciji sastojaka, pripreme i prezentacije. U fer konkurenciji, novi kulinarski trendovi se stvaraju skoro 125 godina.
Nijedno drugo međunarodno takmičenje kuvara nije tako raznoliko, sveobuhvatno i uzbudljivo kao mega događaj u Štutgartu. Kulinarska olimpijada okuplja najtalentovanije kulinarske umetnike iz celog sveta – događaj koji se proživljava „jednom u životu“ se održava na svake četiri godine od 1900. godine, navodi se na zvaničnoj sajtu Kulinarske olimpijade.
Podeljeni u više kategorija, talentovani kuvari sa posebnom strašću za takmičenje susreću se na Kulinarskoj olimpijadi. Suočavaju se sa svojim konkurentima i pažljivim žirijem stručnjaka, prikazuju kreacije na tanjirima i započinju kulinarske trendove.