Izvor:Foto: V. Novačić, RTS printskrin

Kako sad izgleda i GDE je mesto na kom se snimala "KUPAČICA"

Izvor: Nportal/V. Novačić

15.02.2024.

19:51

KUPAČICE moja...

- Šta to radiš kume?

- Ništa, vežbamo za film, ti ćeš ovo isto da radiš... Samo sutra!

BloombergAdria.com

Ko još ne zna čuvene replike iz legendarnog filma "Maratonci trče počasni krug"? Takvih je malo, zasigurno. Pogotovo kada pričamo o jednoj od najupečatljivijih scena - "kupačica", "kao Hedi Lamar", kada Kristina (Jelisaveta Seka Sablić) "lupka nogicama, po taktu muzike" direktno u objektiv Đenkine kamere (Bora Todorović), dok Mirko (Bogdan Diklić) preneraženo gleda kako ga verenica vara.

BloombergAdria.com

Znate li gde su nastali ovi kadrovi iz remek-dela srpske i jugoslovenske kinomatografije?

Režiser Slobodan Šijan je rešio da tu scenu nastalo u glavi scenariste Dušana Kovačevića "oživi" na 30-ak kilometara od centra Beograda - pokraj jezera Trešnja.

BloombergAdria.com

Trešnja je veštačko jezero i smešteno je u naselju Mala Ivanča na granici opština Sopot i Voždovac, između dve beogradske planine - Avale i Kosmaja.

Okruženo je listopadno-četinarskom šumom.

Prošle su 42 godine od kada su "Maratonci" snimljeni, a okoliš oko Trešnje se nije mnogo promenio, čak su i pojedina drva još uvek prisutna kao nemi posmatrači vremena.

Evo kako danas izgleda to mesto gde je snimljena "kupačica" iz filma "Maratonci trče počasni krug": https://www.youtube.com/watch?v=1-tsYNFJyw0