Izvor:Foto: Tviter/@JavierSalas_OK

Žena koja je rodila 69 najviše dece - 18 godina bila trudna

Izvor: Nportal

05.03.2024.

11:41

NAJPLODNIJI par u istoriji.

Valentina Vasiljeva ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao majka koja je rodila najviše dece na svetu, čak 69!

Valentina je bila prva žena Fjodora Vasiljeva. Ovaj ruski bračni par je živeo u Rusiji, u mestu Šuji, u prvoj polovini 1700-ih. Tokom svojih 75 godina života, Valentina je uspela da izrodi 69 dece kao rezultat 27 trudnoća (16 setova blizanaca, sedam trojki i četiri četvorke).

Nažalost, dvoje blizanaca je umrlo u detinjstvu, ostavljajući Valentinu sa 67 preživele dece. Na osnovu ovih podataka, ova žena drži Ginisovu knjigu rekorda za najveći broj dece rođene od jedne majke.

Najplodniji par u istoriji

O Valentininom životu se ne zna mnogo, osim što je rodila 69 dece, živela u vreme Ruskog carstva i feudalnog društva.

Pošto je život seljaka u Rusiji bio izuzetno surov, porodice su težile ka tome da budu što brojnije. Međutim, čak i po tadašnjim standardima, porodica Vasiljev je bila veoma velika.

Iako i dalje postoje neka neslaganja oko stvarnog broja dece koju je ova žena rodila, njena plodna materica i dalje je poznata po tome što je rodila šokantan broj beba.

Kontroverze oko tvrdnji

Prvi objavljen izveštaj o Fjodorovoj deci datira iz 1783. godine, kada se pojavio u izdanju "The Gentleman's Magazine". U njemu je navedeno da su izveštaji, "ma koliko bilo zapanjujuće, pouzdani su, jer su stigli direktno od engleskog trgovca u Sankt Peterburgu njegovim rođacima u Engleskoj, koji su dodali da će seljak biti predstavljen carici".

Izveštaji su potvrđeni u komentaru Ivana Nikiča Boltina iz 1788. i ponovo 1834. u knjizi Aleksandra Pavloviča Bašutskog.