Izvor:Foto: Profimedia

MNOGI SE IZNENADE: Šta zapravo znači skraćenica "WC"

Izvor: Nportal

29.03.2024.

10:18

U PROŠLOSTI, smatralo se da je nepristojno izgovoriti reč "toalet" naglas u javnosti, pa se pojavio izraz "WC" - ali ljudi su ostali iznenađeni nakon što su shvatili šta ta slova zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje poznate skraćenice, koje nudi fascinantan uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova, piše britanski Miror.

Jedan ljubitelj istorije otkrio je da slova označavaju "water closet" - pristojan izraz za upotrebu toaleta u danima javnih toaleta.

Doslovni prevod je "vodeni ormarić", a skraćenica je nastala u vreme kada nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj veb stranici Plambvorld, fraza "water closet" prvi put je korišćena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao "ormar za ispiranje", ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, pre nego što se razvilo u "WC".

BloombergAdria.com

 

Devetnaesti vek bio je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zameni toalete u kući Sandringem novijim modelima 1886. godine.

BONUS VIDEO: