Izvor:Foto:Profimedia

BEZ MLADIH NEMA OPSTANKA: Potreba edukacija poljoprivrednika

Izvor: S. Rudić

05.04.2024.

13:59

POTRAŽNJA za domaćim proizvodima sve je izraženija, ali zbog mogućnosti koje pruža urbana sredina, mladi se odlučuju za odlazak sa sela. Tužna činjenica da će imanja koja su stvarana decenijama biti prazna ako se ti isti ljudi ne vrate na selo.

Naš gost video intervjua "Nekoliko minuta sa..", agronom Miloš Stojanović je govorio u kom se pravcu razvija poljoprivredna ekonomija i u kakvom je danas položaju poljoprivrednik. Razlog koji je naveo za odlazak sa sela je manjak edukacije, savremeni poljoprvrednik mora da se obuči za rad na savremenoj mehanizaciji, ali i da posećuje razne seminare na kojima će dobiti smernice u kom pravcu da neguje svoje gazdinstvo. 

BloombergAdria.com

 

Mladi mogu da apliciraju kada je reč o radu na selu za subvencije koje daje država, a koje će im pomoći. Kada je reč o prskanju i trošenju hemikalija, veštačkog đubriva moraju da vode računa u kojoj meri ga primenjuju, kako zemljište ne bi izgubilo svoju primarnu funkciju- plodnost, mogućnost obrađivanja. Stojanović ističe da je ratarska proizvodnja profitabilnija, jer tu imamo sezonske berbe povrća, salate, spanaća, paprike, a najbolji kvalitet zemljišta je trenutno u Vojvodini. 

BloombergAdria.com

 

Stočarstvo je nažalost, u padu, pa je sa njim i u manjku prirodno đubrivo. Kada je reč o osiguravanju, gazdinstva, predložio je da osiguramo voćnjake jer nemamo dovoljno zaštitnih mreža. Ukoliko dođe do vremennskih nepogoda, nemilosrdog grada, olujnih vetrova i slično, tada ćemo bitni bezbedni kada je reč o odšeti. 

BloombergAdria.com

 

Sa Milošem Stojanovićem smo razgovarali i o prkanju voća, bezbednosti uzgajanja povrća u plastenicima i drugim zanimljivostima.