POSNA ŠTRUDLA SA ORASIMA: Meka i slatka kao duša!
12.04.2024.
14:07
SLAGALI su vas ako su vam rekli da savršena posna poslastica ne postoji!
Vaskršnji post je najduži post koji pravoslavni vernici praktikuju. To ne znači da se morate strogo svih namirnica odreći. Mnogima je teško da se odreknu slatkiša, a ukoliko probate ovaj recept za posnu štrudlu sa orasima, nećete pogrešiti. Pravićete je i u mrsnim danima:
Potrebne namirnice za testo:
- 350 g brašna tip 500
- 150 g oštrog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike vanilin šećera
- rendana limunova korica
- 4 kašike ulja
- 3 dl mlake vode
- 15 g svežeg kvasca
Za fil
Priprema:
Prvo što je potreno jeste da zagrejete rernu na 200 stepeni. Zatim u jednoj činiji sjedinite kvasac, vodu, brašno i malo šećera. Ostavite da nadođe. Suve sastojke sjedinite u drugoj činiji. Napravite udubljenje pa im dodajte tečne sastojke i nadošli kvasac. Od smese umesite glatko testo pa ga ostavite da nadođe. Nadošlo testo podelite na 3 jednaka dela, pa napravite manje kugle od brašna i ostavite tako 15 minuta. Fil pripremate tako što ćete pomešati mlevene orahe, pekmez i vanilin šećer. Pripremljeni fil podelite na 3 dela. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku jufku u pravougaonik. Premažite pripremljenim filom i uvijte u oblik štrudle. Ponavljajte postupak za sve tri jufke.Potom uljem premažite štrudle. U pleh obložen papirom za pečenje poređajte štrudle. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohlade pa ih pospite šećerom u prahu. Posle toga, štrudla je spremna za jelo!
(Trpeza)