Izvor:Foto: Vikipedija

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe NE rade

Izvor: Nportal

18.04.2024.

09:03

JEDNO od najpoznatijih imena u svetu psihologije, Sigmund Frojd, dao je korisne savete koji i danas mogu da nam koriste u svakodnevnom životu i pomognu nam da bolje razumemo i sebe i druge. Frojd je verovao da mentalno izdržljive osobe krase određene osobine.

Oni koji shvataju život, znaju koliko je bitan proces učenja. Jake ličnosti nikada ne prestaju da uče i da rade na poboljšanju svojih mentalnih sposobnosti. Učenje novih stvari omogućava čoveku da ovlada mnogim poljima.

Nema žaljenja

Stabilne i jake ličnosti jednostavno neće praviti žrtvu od sebe i trošiti život na žaljenje koje ne donosi promenu. Svaka zrela osoba zna da je život u našim rukama, kao i da je ključno preuzeti odgovornost za sva dela i postupke u svoje ruke.

Bez raspravljanja

Odavno je poznato da se istina ne rađa u sporu i konfliktu. Prazne svađe i beskompromisno nametanje ličnog mišljenja ne vode nikuda. Osobe koje imaju samopouzdanja neće tek tako upasti u isprazne rasprave. Frojd je jednom prilikom rekao: "Psi vole svoje prijatelje i ujedaju neprijatelje, sasvim suprotno ljudima koji nisu sposobni za čistu ljubav i koji uvek mešaju ljubav sa mržnjom."

BloombergAdria.com

 

Jednostavnost

Ova reč treba da opisuje naš unutrašnji život. Trud da budemo u miru sa sobom i da u našoj glavi ne vlada konfuzija i preterana zamršenost. Sigmund Frojd je smatrao da što je osoba zanimljivija i složenija, njen unutrašnji svet je jednostavniji.

"Voleti i raditi srodne su sposobnosti koje su znak pune zrelosti"

Frojd je govorio: "Upoznati sebe i osloboditi se straha jeste ključ sazrevanja svakog. Čovek mora da otkrije šta istinski voli i želi da radi. Na životnom putu jako je važno da ne radimo stvari koje se od nas očekuju ili koje se podrazumevaju. Svoj pun potencijal možemo ostvariti ako slušamo sebe."