Izvor:FOTO: Printskrin Instagram oliviamunn / Profimedia

IZBEGLA SMRT ZA DLAKU: "Izvadili su mi matericu i jajnike"

Izvor: Nportal

13.05.2024.

14:04

NAKON ŠTO joj je izvršena dvostruka mastektomija, jedna od najlepših žena Holivuda morala je da se podvrgne i histerektomiji, a njen glavni cilj sada je da bude uz svog sina što duže može.

Holivudska glumica Olivija Man već neko vreme se bori protiv karcinoma, a sada je u ekskluzivnom intervjuu za Vogue pričala o svom zdravlju i teškim odlukama koje su morale biti donete.

Američka glumica prošle godine je dobila dijagnozu raka dojke i nedavno je imala dvostruku mastektomiju, a sada je otkrila da je morala da se podvrgne i histerektomiji.

– Sada sam imala i potpunu histerektomiju. Izvadili su mi matericu, jajovod i jajnike – rekla je glumica. – Uraditi punu histerektomiju je bila velika odluka, ali je to bilo najbolje za mene jer moram da budem tu za svoju porodicu.

Oliviji je kancer otkriven 2023, a ona je tužne vesti podelila tek u martu ove godine. Tokom lečenja joj je rečeno da će morati da "ukloni neke hormone" iz svog tela da bi izbegla da joj se rak vrati.

– Imala sam jedan pravi trenutak panike – prisetila se ona sad. – Pravi slom. Zato što je tako čudno kad ste s ovim telom ceo svoj život, imali ste mentruaciju tako dugo, osećali kad ovulirate, a onda to odjednom nestane.

Olivija je mama dvogodišnjeg dečaka Malkolma, kod je dobila sa svojim partnerom DŽonom Malanijem.

– Prijatelji su pokušavali da me uvesele govoreći mi: "Malkolm se ovoga neće sećati, ne brini" – rekla je glumica za Vogue. – To je njegovo detinjstvo, ali je i moje majčinstvo i ne želim da propustim nijedan deo ako ne moram.

Iako više neće moći da bude u drugom stanju, ona ipak ima priliku da dobije još biološke dece. Kako je objasnila, zamrznula je svoje jajne ćelije pre histerektomije.

Kako je Olivija Man otkrila da ima rak?

Glumica je, inače, ispričala i da je do dijagnoze došlo nakon rutinske kontrole, jer je želela preventivno da sazna šta joj budućnost nosi.

– U februaru 2023. sam, sa ciljem da se aktivnije brinem o zdravlju, otišla na genetsko testiranje. Dva meseca kasnije dijagnostikovan mi je rak dojke. U proteklih 10 meseci sam imala četiri operacije, toliko dana provedenih u krevetu, ne mogu ni da izbrojim koliko – istakla je ona ranije na Instagramu.

Glumica, koju smo gledali u seriji "Newsroom" i brojnim holivudskim filmovima, i njena sestra Sara Pots bile su negativne na BRCA gen, za koji je poznato da je povezan s kancerom. Isprva joj je nalaz mamografije bio zadovoljavajući, ali je lekar potom odlučio da izračuna koji rizik za nastanak raka ona ima i on je iznosio 37 procenata.

Zbog toga je otišla na magnetnu rezonancu, a potom i na ultrazvuk, nakon čega je imala biopsiju i utvrđeno je da ima luminalni tip B rak u obema bojkama. U pitanju je agresivan vid raka koji brzo napreduje, a samo mesec dana kasnije njoj je urađena dvostruka mastektomija.

– Jednog dana sam se osećala dobro, a sledećeg sam se probudila u bolničkom krevetu posle desetočasovne operacije – otkrila je ona svojim pratiocima na Instagramu. – Imala sam sreće. "Uhvatili" smo ga na vreme, pa sam imala šansu.

#Olivija Man #glumica Olivija Man #zdravlje #rak dojke #Holivud #Olivija Man kancer #operacija Olivija Man #Olivija Man Instagram #mastektomija #histerktomija