Izvor:Foto: Profimedia

MONSTRUOZNI ZLOČIN: Oglasio se Putin o atentatu na Fica

Izvor: Nportal

15.05.2024.

18:42

RUSKI predsednik Vladimir Putin uputio je telegram predsedniku Slovačke zbog atentata na premijera te zemlje Roberta Fica.

- Sa ogorčenjem sam primio vest o atentatu na slovačkog premijera Roberta Frica, ovaj monstruozni zločin ne može imati nikakvo opravdanje, navodi se u telegramu ruskog lidera, prenosi Sputnjik.

On je istakao da poznaje Fica kao hrabrog čoveka jakog duha i da se nada da će mu te osobine pomoći da izdrži ovu tešku situaciju.

Inače, Fico je u protekle četiri godine zauzeo radikalnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i pretio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini.

BloombergAdria.com

 

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, premijer Slovačke Robert Fico zadobio je krvarenje u trbušnoj duplji i ostaje u operacionoj sali, prenose mediji.

Pokušaj atentata na političara dogodio se u gradu Gandlova, oko 150 kilometara od Bratislave , gde je održana sednica vlade. Šef vlade je izašao pred masu, u tom trenutku se začulo pucnje. Kako prenosi Pravda, ranjen je u grudi i stomak.

Premijerova stranka Smer saopštila je da je nakon pokušaja atentata Fico u životnoj opasnosti i da će „naredni sati biti odlučujući“.

Kako prenosi TV kanal Markiza, iza pokušaja atentata stoji 71-godišnji pisac i osnivač književnog kluba Juraj Cintula. Prema pisanju lista Dennik N, napadač je pucao na premijera iz legalno registrovanog kratkocevnog oružja i on je priveden.

BONUS VIDEO