LIČI NA PUNJENU PAPRIKU: Tradicionalno tursko jelo
16.05.2024.
13:28
SOGAN dolma je jelo koje se sprema u Turskoj, a kada je reč o ukusu podseća na punjenu papriku.
Ovo jelo se sprema lako, a neverovatno je sočno, spoj aroma je neodoljiv:
Potrebno je:
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8 glavica crnog luka
- 5 kašika ulja
- 200 ml soka od paradajza
- so
- biber
- mlevena začinska paprika
- malo slaninice
Priprema:
Za početak zagrejte rernu na 200 stepeni. Potom je potrebno očistiti luk i staviti gga da se kuva u ključaloj vodi deset minuta. Zatim ga izvadite iz ključale vode i prebacite u hladnu. Sredinu luka odvojite, potrebno je da ostane samo nekoliko slojeva. Sredinu luka iseckajte i ispržite sa mesom i slaninicom. U to dodajte i opran pirinač i posolite. Sipajte vodu pa još malo prokuvajte. Kada voda uvri, poslažite napunjen luk jedan do drugog. Dodajte vodu, poklopite i kuvajte na jakoj vatri dok voda ne ispari. Dodajte sok od paradajza i još malo vode. Prekrijte folijom šerpu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!
(Trpeza)