Izvor:Foto: Fejsbuk printskrin/ATV Banjaluka

BAKA LJUBICA ZAKORAČILA U 101.LETO Otkriva tajnu dugovečnosti

Izvor: Nportal

17.05.2024.

08:00

KADA čujemo da je neka osoba napunila broj godina koji je iznad proseka, uvek se zapitamo koja je tajna njihove dugovečnosti. Odgovor na ovo pitanje može da da baka LJubica Gavrić rođena 1923. godine.

Zdrava i vedrog duha baka LJubica zakoračila je u 102 godinu života. Na kućnom pragu u derventskom selu Osinja mnogi su je pitali kakav je osećaj doživeti stotu.

- Hranim se normalno, ali ne brinem se puno. Kako bude neka bude. To je najvažnije. Ako se brineš, to je najteža bolest. Sve od stresa počinje - započela je baka LJubica.

Zbog toga baka i danas poručuje: "Deco, samo bez stresa i prihvatite se posla, jer rad je stvorio čoveka." A rada se LJubica ne odriče ni u 101. godini.

Baka LJubica, iako je prešla stotu godinu sve poslove u bašti obavlja sama. Celi život se bavila poljoprivredom i zahvaljujući tome sa suprugom othranila četvoro dece.

- Na poljoprivredi radila. Težak posao bio. Čovek umro, deca se udala, otišli, ja sam ostala sama. Pokretna sam, mogu sebe služiti, ponešto radim u bašti kod kuće i tako - dodaje LJubica.

Deca, unuci i praunuci često posećuju LJubicu. Predlagali su joj čak i da živi sa njima, ali ona to ne želi.

- Zdrava sam i sada. 1923. godište, znaš koliko je to godina, ali zdrava sam. Ništa me ne boli, samo staro. Noge slabe, a ovo ništa me ne boli. Zdrava, nikakve lekove ne trošim - naglašava LJubica.

LJubica je rođena u Osinji. Priča da je zvanično upisana u knjigu rođenih 1. aprila 1923. Ali kako su to bila neka druga vremena, ona je danas uverena da ima i mnogo više godina.

(atvbl.rs)