Izvor:Foto: Tanjug/AP

BIO POD SANKCIJAMA EU: Poznato ko dolazi na Raisijevo mesto

Izvor: Nportal

20.05.2024.

08:01

IRANSKI potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o smrti predsednika Irana Ebrahima Raisija, prilikom pada helikoptera u kojoj je predsednik te zemlje bio sa ministrom spoljnih poslova.

Kako je predviđeno iranskim zakonodavstvom, prvi potpredsednik Irana Mohamad Mohber preuzeće funkciju vršioca dužnosti predsednika na 50 dana do održavanja izbora.

Ko je Mohamad Mohber?

Rođen 1. septembra 1955, Mohber, kao i pokojni Raisi, smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika.

Kao vršilac dužnosti predsednika, Mohber je deo tročlanog saveta, zajedno sa predsednikom parlamenta i šefom pravosuđa, koji će organizovati nove predsedničke izbore u roku od 50 dana od smrti predsednika.

Mohber je bio deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova, rekli su izvori Rojtersu u to vreme. Tim je takođe uključivao dva visoka zvaničnika iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

BloombergAdria.com

 

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca i entiteta koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u „aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila“. Dve godine kasnije njegovo ime skinuto sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo je Setad i 37 kompanija na listu subjekata pod sankcijama.

Podsetimo, helikopter sa iranskom delegacijom na čelu sa predsednikom Ebrahimom Raisijem pao je sinoć usled loših vremenskih uslova na brdovitom terenu, a brojne spasilačke ekipe krenule su potragu.

Međutim, kako su kasnije objavili zvaničnici helikopter predsednika Raisija je kompletno izgoreo prilikom pada.