Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Jednostavno Ukusno

KAO OD ŠALE: Trik za lako ljuštenje kuvanih jaja

Izvor: Nportal

27.05.2024.

11:05

SKUVATI jaje nije neka filozofija, ali kada dođe na red guljenje ljuske, stvari prestaju da budu tako jednostavne.

Često se pošteno namučimo kako bismo ga oljuštili, a da pritom ne skinemo pola belanceta.

Naravno, čuli smo već gomilu trikova koji olakšvaju ovaj posao, ali se u praksi ispostavi da su nedelotvorni.

Ipak, stručnjaci u oblasti gastronomije nakon nekoliko testova došli su do metode koja će navodno uvek upaliti! Stvar je jednostavna - u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte malo sirćeta!

BloombergAdria.com

 

Razmera bi trebalo da bude otprilike jedna kašika na četiri šoljice vode, a preporuka je da korististi obično belo sirće, nikako vinsko ili jabukovo.

Sa naučne strane ovo je lako objasniti - sirće može da otopi kalcijum-karbonat od kog je sačinjena ljuska jajeta. Tako će se ljuska stanjiti, a samim tim se i daleko lakše ljuštiti.

Ovaj test pokazao je i da potapanje jaja u ledenu vodu odmah nakon što su skuvana, može da pomogne.